Turkije verwacht 60.000 bezoekers in herfstvakantie

Reizigers naar Turkije en Roemenië moeten extra voorzichtig zijn in verband met vogelgriep die in deze landen is vastgesteld. Daartoe hebben de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid opgeroepen. Er is nog geen negatief reisadvies naar deze landen uitgegaan.

,,Ga vooral, maar blijf uit de buurt van pluimvee'', aldus minister Veerman van Landbouw. Tijdens de herfstvakantie de komende twee weken gaan circa 60.000 Nederlanders op reis naar Turkije, aldus de grootste touroperators op Turkije: Corendon, Tui, Neckermann en OAD. Reizigers naar Turkije en Roemenië wordt aangeraden om elk contact met landbouwhuisdieren te mijden en als ze hebben gewandeld in weilanden, op paden met mest en markten hun schoenen te reinigen. Water en zeep en de gangbare schoonmaakmiddelen vernietigen het virus. Ook wordt afgeraden dierlijke producten mee te nemen.

Het comité voor de voedselketen en dierengezondheid, waarin alle 25 EU-lidstaten zitten, zou vandaag naar verwachting instemmen met een voorstel van de Europese Commissie om pluimvee binnen te houden in gebieden waar veel trekvogels komen.