Turkije roept op tot kalmte

De Turkse autoriteiten hebben gisteren de bevolking tot kalmte gemaand nadat bekend was geworden dat in Turkije de voor mensen uiterst gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep aanwezig is.

Volgens minister van Volksgezondheid Recep Akdag is de uitbraak van de vogelgriep beperkt tot een ,,duidelijk omschreven zone'' en hebben de autoriteiten alle noodzakelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Het dorpje bij de stad Balikesir waar het virus opdook, Kiziksa, is inmiddels afgesloten van de buitenwereld. Duizenden kalkoenen en kippen zijn er al vernietigd. De quarantaine van het dorpje zal nog enkele weken voortduren.

Of de uitbraak daarmee voor altijd voorbij is, lijkt echter een open vraag. Het dorpje Kiziksa ligt immers vlak bij het vogelservaat Manyas, waar jaarlijks grote aantallen trekvogels uit onder andere Rusland enige tijd bivakkeren op hun lange tocht naar bijvoorbeeld Afrika. De Turkse autoriteiten vermoeden dat het H5N1-virus door deze trekvogels naar Turkije is gebracht.

Volgens het Turkse ministerie van Volksgezondheid is er voldoende voorraad aan antivirale middelen om mensen die met de vogelgriep geinfecteerd worden, te behandelen. Desalniettemin heeft het Ministerie contact opgenomen met de Zwitserse farmaceutische firma Roche om een miljoen doses van het medicijn Tamiflu te bestellen, het enige medicijn dat volgens experts ingezet kan worden tegen de vogelgriep.

In Turkije is de verkoop van anti-virale middelen na zaterdag, toen bekend werd dat er een uitbraak van vogelgriep plaatshad, aanzienlijk gestegen. Al was toen nog niet bekend dat het om de H5N1-stam van het virus ging. Een woordvoerder van het Ministerie riep de bevolking op daarmee te stoppen. In Turkije is tot nog toe niemand met het virus geïnfecteerd, aldus de woordvoerder, en extra bescherming is alleen zinvol voor ouderen en mensen met een verzwakte gezondheid. Premier Erdogan heeft gisteren demonstratief een stuk kip gegeten.

De Turkse minister van Milieu, Pepe, neemt vandaag een besluit over de jacht in Turkije. Jagen (waarbij de buit vaak door de jager zelf wordt geconsumeerd) zou het virus van dier op mens kunnen laten overspringen. In Turkije wordt daarom niet uitgesloten dat het tot een totaal jachtverbod komt.