Topalov wil een actieve wereldkampioen zijn

Ingesloten door een dikke haag toeschouwers die het speelgedeelte waren binnengestroomd zoals bij een boksring na het gevecht, nam Veselin Topalov de felicitaties in ontvangst van de gouverneur van de Argentijnse provincie San Luis, Alberto Rodriguez Saa. De nieuwe wereldkampioen schaken straalde, maar hij stond ook nog bij te komen van zijn zware partij tegen Rustam Kasimjanov die hem zojuist de hoogste titel had gebracht. Weinig later verwoordde hij op de persconferentie glunderend zijn nog verse gevoelens. ,,In twee minuten tijd werd alles ineens anders.''

Topalov speelde remise tegen Kasimjanov en dat was genoeg om een ronde voor het einde onbereikbaar te worden voor de twee spelers die hem theoretisch nog konden bedreigen. De hulp die hij daarvoor nodig had van Vishy Anand en Peter Svidler kwam al aangenaam vroeg in de middag. Svidler slaagde er in een Marshall-gambiet niet in om kansen te creëren tegen Judit Polgar en belandde in een toreneindspel dat kraak noch smaak had.

Na deze remise eindigde de partij tussen Anand en Alexander Morozevitsj enigszins wonderbaarlijk ook in een vroege puntendeling. De Indiër zorgde voor opschudding met een loperoffer dat de kenners danig in verwarring bracht. Overspeelde hij zijn hand of had hij dieper gekeken dan wie dan ook?

Na afloop legde Anand uit dat zijn gevoel hem had gezegd dat het offer kansrijk moest zijn, maar dat hij ook had gezien dat hij altijd remise door eeuwig schaak kon houden. Bij nader inzien kon hij zijn voordeel niet bewijzen en al snel week hij uit naar de vluchtstrook.

Topalov moest harder werken voor zijn remise. In een Berlijnse verdediging zat hij lange tijd zonder een greintje tegenspel. Kasimjanov leek goede kansen te hebben, maar juist in het kritieke deel van het middenspel bleek Topalov weer eens van beton. Met een inventief kwaliteitsoffer schudde hij de druk af en nam zelfs het initiatief over. Op een andere dag zou hij waarschijnlijk alsnog voor het volle punt hebben gestreden, nu ging hij kort na de eerste tijdcontrole in op het remisevoorstel van zijn tegenstander.

Zichtbaar blij maar beheerst en rustig als altijd keek hij vervolgens terug op het grootste succes uit zijn loopbaan dat hem naast de wereldtitel ook nog eens 240.000 dollar oplevert. ,,Ik was erg goed voorbereid, zowel geestelijk als lichamelijk. Misschien was ik wel meer gemotiveerd dan de anderen. En ik had ook geluk.'' Dat geluk voerde hij aan als een reden waarom hij een actieve kampioen wil zijn. ,,Een wereldkampioen moet spelen en het schaken promoten. Dat is de uitdaging die ik nu voor me zie. Je moet bewijzen dat het geen geluk was.''

Zelfs op de vraag of hij bereid zou zijn een match tegen Bobby Fischer te spelen met diens `Fischerandom-schaak', reageerde hij welwillend. Maar uiteraard waren er meer mensen die wilden weten of hij te porren zou zijn voor een herenigingsmatch tegen Vladimir Kramnik, de man naar wie hij versluierd verwezen had toen hij het over een actieve kampioen had. ,,Als daar geld voor is ben ik daar wel voor te vinden'', antwoordde hij zonder dat hij erover hoefde na te denken, maar meteen zei hij er wel bij dat het ook van de FIDE af zal hangen. Met die beperking gaf hij aan dat hij goed aanvoelt dat over die vraag binnen de wereldschaakbond geen eenduidigheid bestaat.

FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov liet onlangs weten dat hij een match tussen Kramnik en de winnaar van San Luis steunt als daarvoor twee miljoen dollar op tafel komt. Maar met die uitspraak leek hij vooral de machtige voorzitter van de Russische schaakbond, Alexander Zjoekov, te willen plezieren, die voorstander is van zo'n match. Andere bestuursleden zijn minder toeschietelijk en voelen dat de tijd rijp is hun kampioen tot de enige echte uit te roepen. Tenslotte heeft Kramnik al in geen tijden iets aansprekends gewonnen. Daarin staan ze niet alleen. Polgar verwoordde ongetwijfeld de gevoelens van de meeste deelnemers in San Luis toen haar mening werd gevraagd. ,,Topalov is de echte kampioen, daar is iedereen het na zo'n prestatie over eens. Wat valt er trouwens te herenigen? Kasparov is gestopt en over Kramnik praat niemand meer.''

    • Dirk Jan ten Geuzendam