Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer de resultaten van een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen. Welke ziekenhuizen zijn het beste en welke ziekenhuizen scoren lager? En hoe zit het eigenlijk met sterftecijfers in de Nederlandse ziekenhuizen? Waarom zijn die bijvoorbeeld in Engeland openbaar en in Nederland niet? Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Discussie tussen GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema, Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam en de pas vanmiddag bekend geworden nieuwe lijsttrekker voor de PvdA in Rotterdam. Onderwerp van het gesprek is de positie van GroenLinks in het politieke spectrum. Verder een extra onderzoek naar de electorale kansen van de PvdA en Leefbaar Rotterdam in Rotterdam en hoe Rotterdammers er in de Dordtselaan `op Zuid' erover denken. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Door het vuur: De mens achter de brandweer. Zesde deel in een serie van acht over dramatische gebeurtenissen en ervaringen van brandweerlieden. Vanavond met vrijwillige brandweerman Gerard Willems die tijdens zijn opleiding bij een oefening enkele collega's verloor. Ned.1, 19.30-20.00u.

Little Europe. Aflevering in een reportageserie over het `nieuwe' Europa met aandacht voor het mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije en een eventuele handelsovereenkomst met Syrië. Gesprekken met Syrische mensenrechtenactivisten en Europese parlementariërs. BBC2, 20.00-20.30u.

In the footsteps of Churchill: Never give in. Slot van een serie over Winston Churchill. Vanavond aandacht voor Churchills tweede termijn als premier en de periode die hij op het landgoed Chartwell en in het zuiden van Frankrijk doorbracht. In 1965 overleed hij in Londen. BBC2, 21.00-21.30u.

PRAATPROGRAMMA

De Wereld draait door. Gesprekken met televisiemaker Peter-Jan Rens en oud-topsportster Bettine Vriesekoop over hun hulp aan arme kinderen in de Derde Wereld. Verder Pink Ribbon-ambassadrice Mariska Hulscher over de grote toename van het aantal gevallen van borstkanker bij vrouwen. Ook praat de Nederlandse pastoor Roderick Vonhögen over de moderne communicatiemiddelen van het Vaticaan. Ned.3, 19.00-19.55u.

Barend & Van Dorp. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht hield woensdag de Thorbecke-lezing met de titel Leiderschap in bange tijden waarin hij kritiek uitte op het leiderschap van premier Balkenende. Ook aanwezig SBS6-presentator Ton van Royen die elke zaterdag te zien is met wonderlijke reportages uit het rariteitenkabinet. Talpa, 22.30-23.35u.

AMUSEMENT & DRAMA

Acda en De Munnik: Trilogie, geknipt voor tv. Tweede deel van een drieluik waarin de theatermakers Acda en De Munnik op humoristische wijze met sketches en liedjes terugkijken op hun eerdere theatervoorstellingen. Ned.3, 20.55-2135u.

Oberon. Eerste aflevering van een 13-delige serie spelprogramma's waarin zestien Belgen en Nederlanders een tijdreis maken naar de Middeleeuwen. Acteur Huub Stapel vervult in het programma de functie van raadsheer. Zie voorbespreking op de eerste mediapagina. Ned.2, 20.30-21.25u. & België 1, 21.15-21.55u.

Napoléon: L'immortel de Sainte-Hélène. Eerste deel van een achtdelige historische serie over de veroveringen van de Franse keizer Napoléon. Napoleon besluit in de winter van 1812 zich terug te trekken uit Rusland. Het wordt één grote nachtmerrie. Hij wil vrede sluiten, maar zijn vijanden eisen dat hij zijn veroveringen teruggeeft. Met Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu e.a. België 2 (Canvas), 21.00-21.55u.

KUNST

RTL Boulevard. Ondere andere een rechtstreeks verslag van de uitreiking van de AKO Literatuurprijs. Juryvoorzitter Hans Dijkstal zal bekendmaken wie de prijs van €50.000. gewonnen heeft. De genomineerden zijn de schrijvers Arnon Grunberg met De Joodse Messias, Patricia de Martelaere met Het onverwachte antwoord, Wanda Reisel met Witte liefde, Jan Siebelink met Knielen op een bed violen, Frank Westerman met El negro en ik en Tommy Wieringa met Joe Speedboot. RTL4, 18.35-19.30u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de eredivisiewedstrijd tussen Willem II en Sparta. Commentaren van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u.

JONGEREN

Move your ass. Jonge reporters trekken de wereld in om te kijken wat mensen beweegt en inspireert. Vanavond een reportage uit Mya in China over hoe jongeren met seks omgaan. Ook een gesprek met zangeres Cabra op de strook van Gaza in Israël over de positieve dingen in het leven. Ned.3, 19.55-20.25u.

DIGITALE KANALEN

Goedemorgen in de middag. Voor iedereen die niet op tijd op hoefde te staan om naar zijn werk te gaan: meteen na de uitzending staat iedere aflevering van Goedemorgen Nederland op de website van het programma. Kunt u ook een keer kijken zonder de slaap nog in de ogen.

Bereikbaar via www.nrc.nl/goedemorgen.