Televisie Film van de dag

Das Boot (Wolfgang Petersen, 1996). Dit komt eigenlijk heel vaak voor in films: sympathie voor de schurken die een perfecte kraak willen zetten of domweg proberen te ontsnappen aan de sterke arm der wet. Maar de variant die regisseur Wolfgang Petersen koos voor Das Boot was daarvoor zelden vertoond. Hij slaagt erin, door prima regie en bijna perfecte montage, de kijkers te laten meevoelen met een stelletje nazi's in een onderzeeboot.

Het is de Tweede Wereldoorlog en iedereen weet dat als deze U-Boot aan zijn achtervolgers zal ontsnappen, hun volgende opdracht weer zal zijn een geallieerd konvooi te torpederen. En toch wil je dat ze door de blokkade glippen om te kunnen bunkeren in een veilige haven. Aangevoerd door Jürgen Prochnow, wiens pokdalige gezicht daarna meteen wereldberoemd was, verovert de crew de harten van de neutrale toeschouwer, zoals dat in sporttermen heet. Een film die de logica der wetten van filmmaken bewijst.

RTL7, 20.30-23.25u.