Spreek wel de hele waarheid over Irak

1`Spreek de waarheid over Irak' stelt columnist Hofland op de opiniepagina van 12 oktober. Het zou hem sieren als hij zelf het goede voorbeeld zou geven.

Hij hangt de hele rechtvaardiging van de oorlog in Irak op aan de massavernietigingswapens, maar dat is natuurlijk maar een halve waarheid.

De feiten: Saddam was een moorddadige dictator die niet alleen een half miljoen van zijn eigen burgers doodde, onder meer met chemische wapens, maar ook twee oorlogen begon die een miljoen slachtoffers hebben geëist. De wapenstilstand van 1991 heeft hij jarenlang met de voeten getreden, het `Oil for food'-programma heeft hij totaal gecorrumpeerd, de VN-inspecteurs heeft hij het land uit gepest. Nadat die overigens een vergevorderd kernwapenprogramma hadden ontdekt. Hij werd middels VN-resolutie 1441 gesommeerd openheid van zaken te geven, maar deed dit aantoonbaar niet.

Op zo'n moment kun je natuurlijk een dwangmatig leugenaar op zijn woord geloven of het inspectie spelletje nog een paar jaar laten slepen, of je kunt de agressieve dictator afzetten.

Hofland stelt dat er 25.000 Irakezen zijn gestorven, maar negeert de mensen die nu nog leven omdat Saddam, die gemiddeld 15.000 burgerslachtoffers per jaar maakte, niet meer aan het bewind is. Hofland vindt Irak een uitzichtloze ruïne en op de rand van een burgeroorlog of daaroverheen. Het feit dat het geweld gepleegd wordt door een beperkte groep ex-Ba'athleden en Al-Qaeda-terroristen negeert hij.

Hij negeert de succesvolle verkiezingen in januari en het referendum over de grondwet dit weekeinde. Hij negeert het feit dat Iraakse en coalitietroepen de aanstichters van de bloedbaden steeds verder in het nauw dringen en dat zelfs Al Zawahiri, de nummer 2 van Al-Qaeda, zich zorgen maakt dat de grenzeloze slachtingen tegen willekeurige moslims de publieke opinie niet alleen in Irak, maar in het hele Midden-Oosten van zich vervreemden.

Ik ben het in één ding met Hofland eens: spreek de waarheid over Irak. Maar dan wel de hele waarheid. Nederland heeft bijgedragen aan het stabiliseren van Irak na 30 jaar binnenlandse terreur. Daar hoeft niemand zich voor te schamen.

    • Wijnand van de Beek