Schröder-adepten voor regering Angela Merkel

De SPD maakte gisteren zijn kandidaten, gematigde sociaal-democraten, bekend voor de nieuwe regering van kanselier Merkel.

De grote coalitie van CDU/CSU en SPD krijgt allengs gezicht. Gisteren presenteerde SPD-partijvoorzitter Franz Müntefering, met het vertrek van Schröder de belangrijkste man in de partij, de acht toekomstige SPD-ministers. De christen-democraten zullen hun ministers voor de regering-Merkel pas volgende week bekendmaken. Duidelijk is wel al dat Edmund Stoiber, premier van Beieren en voorzitter van de CSU, minister voor Economie en Technologie wordt.

De SPD-ploeg is een afspiegeling van de middenmoot van de partij. De meeste politici ondersteunden Schröders behoedzame moderniseringen. De linkervleugel is vertegenwoordigd door Heidemarie Wieczorek-Zeul (Rooie Heidi), die opnieuw Minister voor Ontwikkelingssamenwerking wordt.

Aanstaand vice-kanselier en minister voor Werkgelegenheid Müntefering is een onvermoeibaar strijder voor de rechten van werknemers en zal in zijn nieuwe functie traditionele SPD-thema's als ontslagbescherming bewaken. Toen in de SPD een opstand dreigde tegen Schröders moderniseringskoers nam Müntefering het voorzitterschap over van Schröder om het kabinetsbeleid in de partij te verdedigen. Hij is een man van korte zinnen en heldere taal. In het voorjaar baarde hij opzien door beleggingsfondsen te vergelijken met een sprinkhanenplaag, die alles kaalvreet en verder trekt.

Met de keuze van Franz-Walter Steinmeier als minister van Buitenlandse Zaken neemt ook de geest van Gerhard Schröder deel aan de nieuwe regering. Steinmeier was de afgelopen zeven jaar de machtigste onbekende in Berlijn. De meeste Duitsers kennen de kabinetschef slechts als de grote man met het witte haar die altijd schuin achter de kanselier liep, maar nooit iets zei. Achter de schermen bouwde Steinmeier, die al sinds begin jaren negentig voor Schröder werkt, een grote reputatie op als troubleshooter. Steinmeier was de man die de talloze grotere en kleinere conflicten in de roodgroene coalitie moest beslechten. Steinmeier was een fel tegenstander van het forceren van vervroegde verkiezingen. Nu komt hij op een beleidsterrein waar ook de kanselier traditioneel een belangrijke stem heeft.

De toekomstige minister van Financiën Peer Steinbrück (voormalig minister-president van Noordrijn-Westfalen), heeft de moderniseringskoers in de afgelopen jaren van harte ondersteund. De verzorgingsstaat kan volgens hem alleen overleven met ingrijpende sociaal-economische hervormingen. Hij ziet de vergrijzing als een van de grootste bedreigingen en hield daarom een pleidooi voor langer werken. Steinbrück heeft zich in het verleden sterk gemaakt voor invoering van een vermogensbelasting. Op de vraag wat hij van de rijken wilde, antwoordde hij eens gekscherend: ,,Alles! Hun geld, hun vermogen, hun huizen, hun stereoinstallaties.''

Wolfgang Tiefensee, burgemeester in Leipzig, wordt minister van Verkeer. Sigmar Gabriel, oud-premier in Nedersaksen, wordt minister van Milieu. De huidige ministers Ulla Schmidt (Gezondheidszorg) en Brigitte Zypries (Justitie) blijven op hun post.

    • Michel Kerres