Sauber: afscheid zonder zege F1

Zijn renstal reed 215 Grote Prijzen zonder een enkele zege. Zijn 216de race in Shanghai zal daar zondag tijdens de Grote Prijs van China geen verandering in brengen, tenzij er een klein wonder gebeurt. Peter Sauber treurt niet om die statistieken bij zijn afscheid van de Formule 1. Na dertien jaar teamchef en 36 jaar in de autosport zegt de 62-jarige Zwitser zijn passie in Shanghai vaarwel. ,,Ik zou alles zo overdoen, met dezelfde fouten.''

Sauber verkocht zijn firma aan BMW, voor ongeveer 100 miljoen euro. De Duitse fabrikant die nu nog motoren levert aan het team van Williams, begint volgend seizoen zijn eigen renstal. Op 1 januari verdwijnt de naam Sauber definitief uit de Formule 1. ,,Ik maak mijn bureau eind december leeg. In januari zal ik er wel achterkomen dat ik iets mis. De mensen van de firma, het circus van de Formule 1.''

Dat Sauber een gerespecteerd iemand was in de Formule 1, bleek gisteren bij een afscheidsdiner in Shanghai. Iedereen die wat voorstelt in de racewereld, was aanwezig. Formule 1-baas Bernie Ecclestone, voorzitter Max Mosley van de internationale autosportfederatie FIA en zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, die in 1990 en 1991 voor Sauber in de sportwagenklasse reed; allemaal kwamen ze Sauber de hand schudden.

De renstal van Sauber bracht veel talenten voort. Bijvoorbeeld de Duitse coureurs Heinz-Harald Frentzen en Nick Heidfeld en de Fin Kimi Raikkonen leerden bij de Zwitser het vak van de Formule 1. De renstal won weliswaar nooit in de hoogste klasse van de autosport, in andere disciplines waren er wel degelijk successen. Sauber won bijvoorbeeld de 24 Uur van Le Mans.