Ramsj

Bernard Lewis: From Babel to Dragomans. Interpreting the Middle East. Gebonden, Oxford University Press 2004, 438 blz., van €28,95 voor €7,95. Scheltema Amsterdam. Donner Rotterdam

Bundel met ruim vijftig artikelen van Bernard Lewis, de Amerikaanse `grand old man' op het gebied van de islam en de geschiedenis van het Midden-Oosten. De artikelen – oorspronkelijk gepubliceerd tussen 1958 en 2002 – handelen over een keur van onderwerpen: de opkomst van het moderne Israël, de Iraanse Revolutie, Europa en de islam, een reis door Egypte in 1969, en de persoon van Osama bin Laden (`An attempt to explain the continuing popularity of Osama bin Laden among many Muslims'). Grondige en af en toe zeer actuele wetenschap.

Jacob Kuiper: Wat een weer! Over ijs, as en vuur in de atmosfeer. Gebonden, Tirion 2001, 143 blz., van €26,98 voor €7,90. Steven Sterk Utrecht

Fraai geïllustreerd boek over wat Amerikanen `spaceweather' noemen: straling en lichtverschijnselen in de aardse atmosfeer. Kuipers verhaal begint op vijfhonderd kilometer hoogte in de exosfeer met de stofstaarten van kometen, om vervolgens via het poollicht af te dalen naar regenbogen en bliksemflitsen in de troposfeer. Een hoofdrol voor de meteoriet die op 30 juni 1908 boven Midden-Siberië ontplofte en tachtig miljoen bomen platlegde.

Peter Lund Simmonds: The curiosities of food. Or the dainties and delicacies of different nations. Obtained from the animal kingdom. Gebonden, Ten Speed Press 2001, 372 blz., van €17,50 voor €6,95. Scheltema Amsterdam

`If animals could speak, they would declare man to be the most voracious animal in existence. There is scarcely any living thing that flies in the air, swims in the sea, or moves on the land, that is not made to minister to his appetite,' schrijft Simmonds (1814-1897) in zijn fascinerende boek dat voor het eerst verscheen in 1859. En inderdaad, in de opsomming van voedsel die hij geeft (gebaseerd op reisverhalen en etnografische studies), blijft vrijwel geen dier, vis of vogel onbesproken: vanaf gebakken of gekookte olifantspoten, ratelslangen, ratten en papegaaien tot aan het rauw eten van hagedissen in Guatemala als middel om van kanker te genezen. Een groot verschil met `Sperziebonen in knoflooksaus' en `Pilaf met prei', gerechten die aan bod komen in twee mooi verzorgde kookboeken bij Steven Sterk: Italië thuis van Ursula Ferrigno, en Griekenland thuis van Theodore Kyriakou. Van €28,– voor €12,50 per deel.

George Dyson: Project Orion. The true story of the atomic spaceship. Paperback, Henry Holt 2002, 343 blz., van €20,95 voor €5,95. The American Book Center Amsterdam (020-6255537)

In 1957 begon een kleine groep Amerikaanse technici aan een even ambitieuze als merkwaardige onderneming: het bouwen van een ruimtevaartuig van vierduizend ton dat werd voortgedreven door ontploffende atoombommetjes. Na zeven jaar hard werken werd Project Orion, zoals de onderneming heette, stopgezet. Dyson brengt de geschiedenis van het project in kaart, waarbij hij onder meer gebruik maakt van documenten die pas enkele jaren geleden zijn vrijgegeven.

Charles W.Sasser: Encyclopedia of the Navy Seals. Paperback, Checkmark Books 2002, 270 blz., van €19,95 voor €7,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Tikje curieuze encyclopedie van de Navy Seals (acroniem van `sea-air-land'), de speciale eenheid van `American warriors' die overal ter wereld bij crisissituaties en oorlogen wordt ingezet. De honderden trefwoorden zijn voor het grootste deel te herleiden tot drie categorieën: uitrusting en wapens (boten, dolken, pistolen, etc.), conflicten en oorlogen waarbij de Seals betrokken waren (Vietnam, Panama, Irak), en heldhaftige Seals die ondanks enorme gevaren en zware schotwonden hun missie tot een goed einde wisten te brengen.

Jojanneke Clarijs: 't Spectrum. Moderne meubelvormgeving en naoorlogs idealisme. Gebonden, Uitgeverij 010 2002, 112 blz., van €29,50 voor €7,99. De Slegte

Op 31 januari 1941 werd in Bergeyk de Naamloze Vennootschap Maatschappij voor Kunstnijverheid 't Spectrum opgericht, een dochtermaatschappij van de Coöperatieve Weverij De Ploeg G.A. Jojanneke Clarijs schreef de geschiedenis van het meubelbedrijf dat in latere jaren verder ging onder de namen Arspect en Spectrum. Alle 351 ontwerpen worden getoond en beschreven, inclusief de beroemde, uit 1960 stammende slaapbank br02 van Martin Visser, die nog altijd in productie is. Bij Roelants Nijmegen is te vinden: French furniture. From Louis XIII to Art Deco van Sylvie Chadenet, een gedetailleerd overzicht van vierhonderd jaar Franse meubelkunst. Van €22,50 voor €9,95.

Stephen Jay Gould: The hedgehog, the fox, and the magister's pox. Gebonden, Harmony 2003, 274 blz., van €25,95 voor €9,90. Nayler & Co Den Haag (070-3605454) Donner Rotterdam

Het allerlaatste boek van de vooraanstaande Amerikaanse paleontoloog die in 2002 op zestigjarige leeftijd overleed. Onderwerp is de `false dichotomy' die Gould bespeurt tussen de natuurwetenschappen en de geesteswetenschappen, gevolgd door een warm pleidooi om die rigide tweedeling op te heffen. Onderhoudend en erudiet geschreven.

    • Henk Lagerwaard