Pas verschenen

Willem Brakman: Moenens luchtige sprongen. Querido. €15,95

Met zijn 53ste roman heeft Brakman eindelijk zijn grote voorbeeld Vestdijk ingehaald. In Moenens luchtige sprongen speelt de duivel uit het zestiende-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumegen de hoofdrol.

Bart Chabot: Fort Knox. Nijgh & Van Ditmar, 96 blz. €16,95

De Haagse popdichter publiceert een bundel waarin de dood een belangrijke rol speelt. Over het vorig jaar verschenen Greatest Hits Volume 1 schreef Ilja Leonard Pfeijffer dat Chabot `zich bedient van een beperkt repertoire aan simpele middelen. Hij is op zijn best in zijn langere gedichten, die niet zozeer gedichten zijn als wel min of meer grappige, onschuldige anekdoten' (Boeken 22.10.04).

Philippe Claudel: Het kleine meisje van meneer Linh. Uit het Frans vertaald door Manik Farkar. De Bezige Bij, 142 blz. €17,50

Vierde in het Nederlands vertaalde roman van de Fransman die met Grijze zielen een van dé boeken van het jaar 2003 schreef.

Kathryn Harrison: Afgunst. Uit het Engels vertaald door Marian Lameris en Rob van der Veer. De Bezige Bij, 315 blz. €17,50

Nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster die beroemd werd met hetautobiografische incestboek The Kiss en de historische roman Poison.

Heere Heeresma: Een jongen uit Plan Zuid '43-'46 deel 2. De Arbeiderspers, 133 blz. €12,50

Tweede deel van de memoires van Heeresma. Over het nog dunnere deel 1, met daarin de jaren 1938 tot 1943 schreef Arnold Heumakers: `Binnen zijn eigen even bescheiden als respectvolle opzet is Heeresma's nieuwe boek, waarin flauwiteiten zorgvuldig zijn vermeden, geslaagd genoeg' (Boeken 06.05.05).

Ingrid Hoogervorst: Spiegels. De Bezige Bij. €17,50

Roman over een vrouw die verliefd wordt op een oorlogscorrespondent met een geheim. Tweede boek van Hoogervorst, die in 2003 debuteerde met Woede, een `soms erg geestig en soms ook spannend' verslag van een jaren-zestigjeugd in Amsterdam-West (Janet Luis, Boeken 21.02.03).

Connie Palmen: God en vitriool. Prometheus, 314 blz. €18,90

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de schrijfster uit Sint-Odiliënberg (25 november) werden de interviews gebundeld die ze vanaf het succès fou van De wetten heeft gegeven. Met een voorwoord van Adriaan van Dis.