Pakistan: geen hulp leger India

Het Pakistaanse leger heeft gisteren ontkend dat Indiase soldaten de bestandslijn in Kashmir zijn overgestoken om het Pakistaanse leger te helpen met herstelwerkzaamheden na de aardbeving van afgelopen zaterdag. Het reageert hiermee op berichten dat Indiase militairen hulp zouden hebben verleend aan de bevolking en zelfs hebben geassisteerd bij het herstelwerk aan ingestorte Pakistaanse bunkers.

In het conflict in het door beide landen opgeëiste Kashmir was het tot dusver ondenkbaar dat militairen de grens zouden oversteken zonder verdacht te worden van spionage. Woordvoerders van het Indiase leger houden echter vol dat hun soldaten twee keer op uitnodiging van Pakistaanse grenstroepen de oversteek hebben gemaakt. De Pakistaanse generaal Shaukat Sultan noemde de berichten ,,pure verzinsels''. Volgens hem zijn ,,geen van de [Pakistaanse] bunkers vernietigd door de aardbeving''. Gisteren benadrukte een woordvoerder van Indiase zijde dat er alleen houwelen en scheppen zijn uitgedeeld aan Pakistaanse troepen.

India heeft gisteren een extra lading hulpgoederen naar het veel zwaarder getroffen Pakistan gestuurd, bovenop de 25 ton hulpgoederen die Pakistan na enig aarzelen al van India had geaccepteerd. Het officiële dodental in Pakistan is gisteren opgelopen tot boven de 25.000. In India zijn nu 1.200 doden bekend. Pakistan heeft vandaag, zeven dagen na de beving, het zoeken naar overlevenden opgegeven en legt zich toe op het verstrekken van hulpgoederen en zorg aan overlevenden.

De VN-coördinator voor humanitaire hulp, Jan Egeland, sprak gisteren zijn zorg uit over de hulpverlening aan afgelegen gebieden. ,,Ik vrees dat we de race tegen de klok gaan verliezen in de kleine dorpjes'', zei hij vanuit de Pakistaanse stad Muzaffarabad. ,,Dit is een zeer zware aardbeving, maar de topografie [van de Himalaya] maakt die duizend keer erger'', aldus Egeland. Nog altijd zijn er dorpen onbereikbaar voor hulpverleners. Volgens de VN zijn er tientallen extra helikopters nodig om alle getroffen dorpen van hulpgoederen te voorzien en hun gewonden naar ziekenhuizen te vervoeren.

Een oproep dinsdag aan de internationale gemeenschap voor 272 miljoen dollar voor noodhulp in de eerste zes maanden heeft de VN tot nu 5 miljoen dollar aan stortingen opgeleverd en 6 miljoen aan toezeggingen. Via bilaterale donaties is tot nu toe 158 miljoen toegezegd. Donderdag houden de VN een donorconferentie in Genève om meer geld in te zamelen.

De politie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is een onderzoek begonnen naar de bouwers van het enige gebouw dat daar is ingestort, een tien verdiepingen tellende flat. Veertig inwoners zijn daar door de beving omgekomen.