Overval in Kaukasus is voorbij

In Naltsjik, de Noord-Kaukasische stad die gisteren werd opgeschrikt door een gecoördineerde aanval van islamitische en pro-Tsjetsjeense rebellen, zijn vandaag twee gijzelingen beëindigd; alle gijzelaars bleven ongedeerd. Volgens de autoriteiten is Naltsjik nu rustig.

Bij de acties van gisteren en vandaag vielen 98 doden: 72 rebellen en 26 politiemannen en burgers.

De overvallers vielen gisteren in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Kabardino-Balkarië politiebureaus, het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst FSB, een legerkazerne, een gevangenis, het hoofdkwartier van de grenstroepen, een wapenwinkel en het vliegveld aan. Terwijl in Moskou president Poetin opdracht gaf de ,,bandieten te liquideren'' voerde de regering ijlings 1.500 militairen en honderden speciaal opgeleide commando's aan en sloot de stad af met wat werd genoemd ,,een ring van staal''. In Naltsjik kwam het tot urenlange vuurgevechten rond alle door de rebellen bezette gebouwen.

Vanochtend hielden de rebellen nog twee gebouwen bezet, een politiebureau en een souvenirwinkel. De bezetters van de winkel lieten in de loop van de nacht enkele gijzelaars vrij in ruil voor water. Daarna bevonden zich in de winkel nog drie gewonde bezetters en drie gijzelaars. In het politiebureau hielden toen acht rebellen nog acht gijzelaars vast.

In Moskou werd vanochtend gezegd dat tegen de drie rebellen in de winkel ,,maatregelen worden genomen om hen te liquideren'' omdat ze weigerden met de autoriteiten te onderhandelen. De rebellen in het politiebureau hebben wel contact gehad met de autoriteiten. ,,Ze hebben tijd gekregen om na te denken over hun overgave, maar duidelijk is dat niemand eindeloos gaat wachten op hun beslissing'', zo zei de minister van Binnenlandse Zaken van Kabardino-Balkarië.

Vanmiddag werd in Naltsjik door de premier van de deelrepubliek, Gennadi Goebin, het eind van beide gijzelingen gemeld. Alle gijzelaars zouden ongedeerd zijn en alle rebellen waren gedood. De gijzeling in de winkel werd beëindigd met een pantserwagen die de winkel binnenreed.

Het Tsjetsjeense verzet eiste gisteren al snel de verantwoordelijkheid voor de gecoördineerde aanval op. De Russische autoriteiten meldden dat het bij de doden die gisteren aan de kant van de rebellen vielen, ging om Kabardijnen en Balkariërs, maar ook om mensen uit andere Russische republieken in de noordelijke Kaukasus. Bij de gijzeling van de school van Beslan, in de republiek Noord-Ossetië die aan Kabardino-Balkarië grenst, waren vorig jaar Osseten, Ingoesjeten en Tsjetsjenen betrokken.

Hoeveel rebellen in Naltsjik in actie kwamen is niet bekend. De schattingen variëren van minder dan honderd tot driehonderd. Zeventien van hen zijn gevangen genomen. Het aantal gewonde burgers en politiemannen werd met 116 aangegeven.

De autoriteiten handhaafden vandaag de omsingeling van de 280.000 inwoners tellende stad. ,,Onze belangrijkste taak is het vinden van de bandieten,'' aldus de Russische onderminister van Binnenlandse Zaken, Tsjekalin. ,,Niet een auto, niet een trein, niet een bus komt langs zonder te worden onderzocht.''