Nederland aan top in kunstroof

Nederlanders zijn de grootste kunstrovers en -helers in Frankrijk. Jaarlijks worden duizenden (land)huizen, kastelen en kerken beroofd van schilderijen, klokken, beelden en meubels.

Dit zegt Roger Lembert, chef van de gespecialiseerde Franse kunstpolitie, de OCBC, vandaag in deze krant: ,,Er zijn veel dossiers met Nederlanders. Als het om gestolen kunst gaat, staan Nederlanders in Frankrijk boven aan de lijst. Met de Vlaamse Belgen.'' Het gaat om helers die zelf rooftochten organiseren en kunstvoorwerpen `bestellen' bij bendes.

Op dit moment loopt in Frankrijk een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek naar de Nederlander Franciscus T., die dit voorjaar in Clermont-Ferrand werd aangehouden. T. zou de leider zijn van een bende die vanaf 2003 in zo'n zestig Franse kastelen en landhuizen heeft ingebroken. In zijn opslagplaatsen vond de gendarmerie honderd kubieke meter meubels, sieraden, bronzen beelden en schilderijen, plus zes auto's.

In de Franse havenstad Le Havre is de Maastrichtse antiekhandelaar Simon V. in maart dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor diefstal van kunstvoorwerpen uit kerken in Noord-Frankrijk. Het veilinghuis Sotheby's Amsterdam was in 1999 klant van Simon V. Veel goederen bleven onverkocht. Bij twee andere klanten van Simon V. in Nederland, kunst- en antiekhandel A.J.M. de Bruijn en Piet Jonker Historische Bouwmaterialen, heeft de politie in 2001 gestolen kunst en antiek gevonden.

De bedrijven zeggen niet te hebben geweten dat de goederen waren gestolen. Ze hebben de kunstvoorwerpen meteen teruggegeven. Piet Jonker: ,,Er gaan hier jaarlijks tienduizenden spullen naarbinnen en dan zitten er dus gestolen spullen tussen. Dat is een drama, maar het is ook inherent aan de business.''

KUNSTROOF: pagina 22-23

    • Karel Berkhout
    • Julie Wevers