Mohammed B. weer vervolgd

Mohammed B., die in juli werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op Van Gogh, wacht een tweede proces. De Rotterdamse rechtbank bepaalde dat B. mag worden vervolgd voor zijn vermeende leidende rol in de terroristische `Hofstadgroep'.

Tijdens de laatste pro forma-zitting in het proces tegen twaalf Hofstadverdachten op 20 september had advocaat Plasman de rechtbank gevraagd af te zien van een tweede proces tegen zijn cliënt. Volgens Plasman is het opnieuw vervolgen van zijn cliënt onrechtmatig, omdat B. al de maximale straf heeft opgelegd gekregen. Plasman verweet het OM een ,,showproces'' te willen voeren over het hoofd van zijn cliënt. Het openbaar ministerie stelde daar tegenover dat het opleggen van straf niet het enige doel is van het strafproces. Het gaat ook om ,,waarheidsvinding en het afleggen van verantwoording'', zei officier van justitie Van Dam toen. Het feit dat B. was veroordeeld voor de moord betekent volgens hem niet dat hij ,,de overige feiten cadeau'' zou moeten krijgen, aldus Van Dam.

De rechtbank, die normaal zitting houdt in Rotterdam maar nu was uitgeweken naar de speciaal beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, onderschrijft de lezing van het OM. Volgens de rechtbank hoeft er in een rechtszaak niet per definitie altijd te worden gestraft, maar gaat het er ook om, om ,,recht te doen''.

De twaalf Hofstadverdachten die samen met B. in Rotterdam zullen terechtstaan, werden vrijwel allen kort na de moord op Van Gogh aangehouden. Aanvankelijk werden zij verdacht van betrokkenheid bij de moord. Aangezien het onderzoek naar deze verdenking echter veel tijd zou kosten, besloot het OM om Mohammed B. eerst apart te vervolgen voor de moord op Van Gogh. Inmiddels stelt het OM echter zelf ook dat er geen bewijs is dat de twaalf als groep betrokken waren bij de moord of bij de voorbereiding van andere misdrijven.