Doodstrijd

Aan het oude Luxor-theater in Rotterdam ging niet veel verloren. De historie was fascinerend, maar het gebouw stelde weinig meer voor. Het was niet alleen te krap, te warm en te lawaaiig geworden, maar in de loop der jaren ook danig uitgewoond. De gemeente Rotterdam verdiende dan ook veel lof voor de voortvarende manier waarop de nieuwbouw ter hand werd genomen. De toestemming liet nauwelijks op zich wachten, en het bijbehorende bouwbudget (84,6 miljoen gulden) werd zonder morren verschaft. Met als gevolg dat er sinds 2001 op de Kop van Zuid een afgunstwekkend mooi amusementstheater staat, met een schitterend uitzicht over de Rotterdamse waterwegen.

Maar wat moest er intussen met het oude Luxor aan de Lijnbaan gebeuren? Het zou nog een jaartje open blijven, in afwachting van een nieuw, kleiner theater. Het nieuwe Luxor is immers, met zijn 1500 stoelen, specifiek gebouwd voor groots gemonteerde voorstellingen. Terwijl het oude, met 900 zitplaatsen, ook veel ruimte bood aan cabaret en verstrooiend toneel. Die functie kon het nieuwe niet overnemen. De bedoeling was daarom dat het centrum van Rotterdam er nog een extra theater bij zou krijgen, even groot als het oude Luxor. Zo lang dat er niet was, moest het oude deze taak nog even op zich nemen. Maar lang zou dat niet duren, beloofde de gemeente. Er was zelfs al een plek waar de nieuwbouw kon beginnen: aan de Coolsingel, op loopafstand van de Lijnbaan, in een combinatie met kantoren en woonruimte.

Het oude, uit 1917 daterende Luxor bleef open in 2001. En in 2002. En in 2003. En in 2004. En in 2005. Tot de deuren dit voorjaar definitief dichtgingen. Het kon niet eindeloos zo doorgaan, al was het maar omdat het theater allang niet meer voldeed aan de technische eisen van de Arbo-wet. Bovendien zou er nu wel gauw duidelijkheid komen over de nieuwbouw.

Maar de onduidelijkheid blijft voortduren. De plannen voor het complex aan de Coolsingel verkeren in financiële problemen. Maar intussen gaat een groot deel van het aanbod aan amusementstheater aan de Rotterdamse binnenstad voorbij. Ver buiten het centrum vangt het Zuidpleintheater nog wel iets op, maar een blijvend alternatief kan dat niet zijn.

Kortgeleden heeft de gemeente daarom besloten dat het oude Luxor moet worden heropend. Sterker nog: het moet maar liefst drie jaar open blijven. Maar dan is het ook echt afgelopen. Halsoverkop moet de directie nu een nieuw programma samenstellen, op een tijdstip dat alle theatertournees voor dit seizoen allang vaststaan. Dat is typisch een besluit van bestuurders zonder verstand van de theaterpraktijk. En gisteren opperde een gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam zelfs dat het oude Luxor maar weer definitief open moet. Maar dat zou gekkenwerk zijn; daarvoor is het gebouw veel te onleefbaar geworden. De recente geschiedenis van het oude Luxor is al zot genoeg zonder alles weer terug te draaien.

    • Henk van Gelder