De Tokkies naar de Boterbloemweg

De schrik zit er goed in bij de bewoners van de Boterbloemweg. Ze hebben vernomen dat de Tokkies in hun straat komen wonen. Moeder Hanna Tokkie, vader Gerrie Ruijmgaart en hun vijf kinderen kregen nationale bekendheid, sinds zij met optredens in televisieprogramma's en een commercial voor vele Nederlanders symbool staan voor asociaal gedrag.

Mevrouw Schutte woont naast het betreffende huis en werd ziek na het horen van het nieuws. ,,Maagpijn en hoofdpijn.'' En nu wil ze weg. ,,Het is niet leuk om te worden weggejaagd van een huis met een tuin waar ik nog wel een paar jaar had willen wonen. Maar ik heb te veel gezien en gehoord om deze mensen het voordeel van de twijfel te geven.'' De Tokkies zijn al eens komen kijken en hebben zelfs gevraagd of het wel een nette buurt was. ,,Dat noem ik een gotspe'', zegt de buurvrouw.

De Almeerse woningstichting Goede Stede legt uit wat er is gebeurd. De Tokkies hebben belangstelling getoond voor de woning en staan als eerste op de wachtlijst, omdat de Tokkies zich drie jaar geleden al voor een woning hadden ingeschreven. Dezer dagen worden de papieren in orde gemaakt. Pas daarna, legt de woordvoerder uit, zal de woningcorporatie ,,nadenken'' over de vraag hoe een eventuele verhuizing ,,begeleid'' kan worden om aan de bezwaren tegemoet te komen. ,,Wij zijn immers ook verantwoordelijk voor het woongenot van de andere bewoners in de straat.''

Een van de straatbewoners heeft een mailadres geopend waar mensen een protest tegen de komst van de Tokkies kunnen indienen. ,,Ik houd er niet van dat asociaal gedrag wordt verheerlijkt'', zegt de man die niet met z'n naam in de krant wil. ,,Ik ben bang voor represailles. De Tokkies hebben een achterban. Als je ziet wat er allemaal naar mij wordt gemaild. Ik ben al voor NSB'er uitgescholden. Je hebt zo een steen door je ruit.''

Aan de overkant van de Boterbloemweg staan koopwoningen voor senioren in Woonpark Meerhoeve. De bewoners vrezen overlast en waardedaling van hun huizen. ,,Bang ben ik niet, maar gelukkig word ik er ook niet van'', zegt de heer Schouten. ,,Hoe haalt Almere 't in z'n hoofd om zulke mensen in zo'n rustige straat als de onze neer te zetten.'' Zijn vrouw: ,,Laten we eerlijk zijn: er wonen hier alleen nette mensen.'' Iets verderop woont een man die een brede protestactie wil opzetten. Hij heeft een gesprek gehad met de directeur van de katholieke basisschool De Lettertuin, recht tegenover de Tokkie-woning. Schooldirecteur Joke Overmars heeft de man verteld dat alle kinderen die graag naar de Lettertuin komen, daar de ruimte voor krijgen. ,,En dat geldt ook voor mensen die graag in deze buurt komen wonen.'' Er zijn geen afwijzende reacties van ouders bij de school binnengekomen. ,,Er hingen hier pamfletten tegen de Tokkies aan lantaarnpalen. Die hebben ouders verscheurd.''

De Tokkies zelf zien hun verhuizing met vertrouwen tegemoet. Vader Gerrie Ruijmgaart weet dat ,,enkele bewoners'' bezwaar hebben tegen hun komst. ,,Maar de meeste bewoners zijn gewoon positief.'' Overigens noemt hij het ,,een schande'' dat ze bijna drie jaar op een huis in Almere hebben moeten wachten.

    • Arjen Schreuder