Daverend spel van The Robocop Kraus

Paradiso deed The Robocop Kraus groot onrecht, door het vijftal uit Neurenberg aan te kondigen als `de Duitse Franz Ferdinand'. Het is eerder andersom. Oppervlakkig lijkt de muziek misschien op de punkfunk van het Schotse evenbeeld, maar The Robocop Kraus bestaat al veel langer en bracht zijn mengeling van hoekige jaren tachtig-wave met aanstekelijke discoritmes ruim voordat Alex Kapranos toelatingsexamen tot de kunstacademie deed. Het vierde album They Think They Are The Robocop Kraus is in alle opzichten gewaagd aan FF's nieuweling, maar dat weet nog bijna niemand.

Een band uit Neurenberg is per definitie minder salonfähig dan de nieuwste Britse hype en The Robocop Kraus moeten hard werken om zieltjes te winnen. Festivals van Berlijn tot Barcelona werden platgespeeld en in het bovenzaaltje van Paradiso begonnen ze van voor af aan met hun wervende tactiek van flitsend samenspel, prima songs en een zanger die tot de toppen van zijn fysieke kunnen gaat. De fanatieke Thomas Lang is een Mick Jagger, Iggy Pop en ux Interior in één, met een zwiepend en pulserend lijf. Te pas en te onpas dook Lang de zaal in om de aanwezigen direct in de oren te brullen.

De muziek past feilloos strak in elkaar, met een drummer die zo in zijn spel opgaat dat het puntje van zijn tong de snaartrommel dreigt te raken. Keyboards en gitaar vechten om aandacht en het geheel wordt bijeen gehouden door een bassist die er even vet swingend uitziet als hij klinkt. Het blijven Duitsers, dus het Engels kwam er niet altijd even soepel uit en de teksten hadden een venijn waar Britse punkfunkers slechts van kunnen dromen.

The Robocop Kraus toonde zich meesters in valse finales, van dansnummers waar het laatste restje aanstekelijkheid uit gewrongen leek maar waar nog een daverend slot aan vastgeknoopt werd. Daverend was ook de toegift, die eindigde in de langzame afbraak van het drumstel en een drummer die tot achterin de zaal op het hem afgepakte trommeltje bleef roffelen.

Concert: The Robocop Kraus. Gehoord: 13/10 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 14/10 Effenaar Eindhoven; 15/10 Rotown Rotterdam; 16/10 Ekko, Utrecht.

    • Jan Vollaard