Couscous van bloemkool, tofu en kokos

Op 24 september was het V-day in Utrecht. Het klonk mij als een bevrijdingsdag in de oren, maar het bleek te gaan om een vegetarische toogdag met veel kraampjes en exotische muziek. Vegetarische producten zijn een groeimarkt. Het traditionele aanbod van quorn en tofu lag zij aan zij met vegetarische burgers, bitterballen en knakworsten (via bedrijven als Valess en Tivall nu ook verkrijgbaar in supermarkten). Wild and Savoury offreerde pakketten voor thuiskweek van Japanse paddestoelen en de koningoesterzwam (www.wildandsavoury.nl). Veel bekijks had een stand waar kok Eric van Veluwen van Landgoed Rhederoord uit De Steeg zijn kunsten demonstreerde. Het restaurant van dat prachtige landgoed wint snel aan faam door zijn specialisatie in de `biologische' keuken. Je kunt er ook kooklessen volgen. Kok Eric is niet voor één gat te vangen. Hij serveert op eigen honk zaken als balkenbrij en hazenlevertjes in bloedsaus (www.rhederoord.nl). Maar in Utrecht was hij strikt in de vegetarische leer. Hij deed het publiek voor hoe je couscous habibi maakt en ik doe u daarvan getrouw verslag.

Snijd de bloemkool in piepkleine stukjes en snipper de ui. Verkruimel de tofu met een vork. Verhit de olie in een wok en bak daarin vlug de stukjes bloemkool, ui en tofu beetgaar. Laat de ingrediënten niet bruin worden. Op smaak brengen met sambal (hooguit 1 eetlepel) en de kerrie. Doe er de kokosmelk en de koriander bij. Proef of er nog wat zout of peper bij moet. Menusuggestie: eet er geroosterde plakken aubergine bij.

Varkenshaas met vijgenjam