Boards Of Canada

De futuristische inslag die elektronische muziek doorgaans heeft, is Boards Of Canada vreemd. Dit Schotse duo is sterk in het scheppen van de eigen mythe, door bijvoorbeeld mondjesmaat interviews toe te staan en dan nog voornamelijk per e-mail.

Diezelfde exclusieve aanpak lijken de twee boezemvrienden (of broers, daarover zijn de deskundigen het niet eens) op hun muziek los te laten. Door een uitgekiende geluidsbehandeling geven ze de suggestie dat hun nummers opgetrokken zijn uit klanken die vermolmd lijken, geluiden die net zo verbleekt klinken als de polaroids op de hoes van The Campfire Headphase.

Dat geeft de muziek een even nostalgisch als tijdloos karakter, een statisch soort schoonheid die hoogstens af en toe verstoord wordt als er beats klinken die in deze context toch al snel een beetje banaal klinken.

De abstractie van de elektronica wordt bovendien afgewisseld met `echte', al of niet gesamplede en verknipte instrumenten. Zo zorgen flarden akoestische gitaar, die vanuit onverwachte hoeken aan komen waaien, af en toe voor een bizar soort kampvuurgevoel.

Ook met deze derde volledige cd bewijst Boards Of Canada bij de meest oorspronkelijke denkers en in de elektronische muziek te horen.

Boards Of Canada: The Campfire Headphase (Warp, distr. Rough Trade)

    • Jacob Haagsma