Arabisch geld voor project in Israël

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël heeft een Arabisch land, het Golfstaatje Qatar, geld gedoneerd aan een Arabisch-joods project. Het Olympisch comité van Qatar schenkt tussen de zes en tien miljoen dollar aan de gemeente Sakhnin voor de uitbreiding van het nieuwe voetbalstadion en een nieuw bijbehorend sportcomplex.

Vertegenwoordigers van het comité en van de emir van Qatar hebben de afgelopen dagen met vertegenwoordigers van Sakhnin en het Knessetlid Ahmad Tibi de details uitgewerkt. Qatar wil Israël helpen van Sakhnin ,,Sport City'' te maken en hoofdklasser FC Sakhnin ,,op de kaart van het Midden-Oosten'' te plaatsen. Deze Israëlisch-Arabische club staat onder Arabische leiding, maar wordt gecoacht door een joodse hoofdtrainer en bestaat uit Arabische en joodse spelers.

Het nieuwe stadion van Sakhnin, dat is gefinancierd met particuliere donaties, een subsidie van premier Sharon en door Qatar, zal waarschijnlijk vernoemd worden naar de hoofdstad van Qatar, Doha. In de Israëlische media is de geste opgevat als een nieuw bewijs dat Qatar bereid is tot normalisatie van de betrekkingen met Israël. De krant Ha'aretz sprak van ,,een moedig gebaar'' van Qatar en prees het ,,onafhankelijke beleid'' van het emiraat. De meeste Arabische landen steunen alleen Palestijnse projecten, zoals onderwijsinstellingen en moskeeën.

Dat werd gerelativeerd door de Arabische parlementariër Tibi die vandaag bij terugkeer uit Qatar zei dat de donatie ook gezien moet worden als een signaal dat de Israëlische overheid aanzienlijk meer moet investeren in de Arabische sector. Het was Tibi die Qatar benaderde met een verzoek om financiële hulp omdat de bouw van het stadion in moeilijkheden kwam toen door de regering toegezegde subsidies uitbleven.

Israëlische Arabieren worden als tweederangsburgers behandeld. Sakhnin heeft jarenlang gebedeld om geld voor het stadion. De financiering kwam pas op gang toen de club vorig jaar onverwachts de nationale beker won. Sakhnin levert ook Arabische spelers aan het nationale team van Israël, dat zich overigens niet geplaatst heeft voor het WK in Duitsland.