Zeeuws Delta wil nieuwe kerncentrale bouwen

Energiebedrijf Delta wil investeren in de bouw van een nieuwe kerncentrale. Bij voorkeur in Borssele, waar nu de enige Nederlandse kerncentrale staat.

Dat heeft directeur David Luteijn van Delta gisteren gezegd op een congres in Den Haag. ,,We hebben kernenergie nodig en zijn van plan erin te investeren en niet pas over 30 jaar'', aldus Luteijn. Delta is een van de aandeelhouders in EPZ, het bedrijf dat de kerncentrale in Borssele exploiteert. De andere aandeelhouder is Essent.

De belangstelling voor kernenergie neemt wereldwijd toe, wegens de hoge olieprijzen en de vraag naar energie die de komende 25 jaar met naar schatting 60 procent zal toenemen. Veel landen zoeken naar alternatieven voor olie, een bron die schaarser wordt en steeds meer uit politiek instabiele regio's komt.

In Nederland heeft het kabinet vorige maand laten weten de kerncentrale in Borssele langer te willen openhouden dan was afgesproken. De centrale zou in 2013 ontmanteld worden. In ruil voor het langer openhouden van Borssele zullen het kabinet en de aandeelhouders van EPZ, Delta en Essent, gezamenlijk 500 miljoen euro in duurzame energie investeren.

Volgens een woordvoerster van Delta speelt de eventuele bouw van een nieuwe kerncentrale pas over tien jaar. De opgewekte stroom zal vooral bedoeld zijn voor de industrie. Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) zei gisteren dat hij sceptisch is over een nieuwe kerncentrale. ,,Ik zie eerder een nieuwe kolencentrale met CO2-opslag gebouwd worden'', zei de bewindsman.