www.nrc.nl

Vandaag op de website van NRC Handelsblad nieuwe lezersvragen over film met antwoorden van Hans Beerekamp en een nieuwe bijdrage op de Weblog Europa.

Weblog Europa. De PvdA presenteerde vandaag de discussienota Europa, Vertrouwen Winnen. De nota van fractie en partijbestuur bevat een analyse van het `nee' op 1 juni tegen de Europese Grondwet en de conclusies die de PvdA daaruit moet trekken. Kees Versteegh schrijft daar vandaag over in de krant en op het weblog Europa. Via www.nrc.nl/weblogeuropa is ook de volledige tekst van de nota na te lezen.

Vragen over film. Hans Beerekamp beantwoordt vragen van lezers over film en televisie op www.nrc.nl/vragenoverfilm.

Lezer R. Rops stuurde een vraag over de componisten Chopin en Liszt. ,,Jaren terug, in de jaren zeventig, heb ik een film gezien over het leven van Chopin. Hij ontmoet in een pianowinkel in Parijs Liszt. Ze schudden elkaar de hand terwijl ze piano spelen, ruggen naar elkaar toe. Daarna ben ik de film nooit meer tegengekomen. Tevergeefs heb ik verscheidene zoekpogingen gewaagd. Kunt u mij vertellen welke film het betreft?'' Volgens Beerekamp is de bekendste Chopin-biografie A Song to Remember (Charles Vidor, 1945). ,,De filmcritici waren niet zo enthousiast, maar het publiek droeg de film op handen. Cornel Wilde kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol van Frédéric Chopin. De ontmoeting in de Parijse pianowinkel met Franz Liszt (Stephen Bekassy) is typisch een Hollywoodvondst, ook al hebben de Poolse en de Hongaarse componist elkaar natuurlijk wel gekend.''