`Uitwassen voetbal lastig uit te bannen'

,,Ik deel zijn zorgen over de macht van het geld in het voetbal, maar het is duivels lastig de wantoestanden uit te bannen.''

Dat zegt KNVB-directeur Henk Kesler in een reactie op het artikel gisteren in de Financial Times van FIFA-voorzitter Joseph Blatter, die beweert dat hebzucht en wildwestpraktijken het voetbal verpesten. Daarom bepleit hij drastische maatregelen.

De jurist Kesler verwijst met zijn scepsis naar een recente botsing tussen de Europese Unie en de Europese voetbalbond. ,,De UEFA stelde voor een minimum aantal jeugdspelers in een profselectie op te nemen, maar dit stuitte bij de EU in Brussel op verzet. Ik verwacht helaas voor de FIFA (wereldvoetbalbond, red.) dezelfde politieke struikelblokken'', aldus Kesler.

De KNVB-directeur gelooft niet dat een zogenaamde salary cap op de mondiale voetbalvelden haalbaar is, zoals Blatter in diens artikel in de FT impliciet bepleit. ,,In de Verenigde Staten zijn in het honkbal onderlinge afspraken gemaakt over een maximum aan salarissen waaraan alle clubs in de Major League zich keurig schijnen te houden. In één land is zo'n afspraak beheersbaar, wereldwijd wordt dat een stuk lastiger'', zegt Kesler.

Volgens de Nederlandse voetbalbaas slaat Blatter ,,de plank niet ver mis'' bij het bekritiseren van de invloed van de `nieuwe rijken' in het internationale voetbal. De FIFA-voorzittter doelde onder meer op de Russische zakenman Roman Abramovitsj, die als eigenaar van Chelsea de duurste spelers koopt. Volgens Blatter heeft deze machtige miljardair geen affiniteit met voetbal.

Kesler: ,,Als je ziet dat twee jonge Ajacieden vorige maand meteen na het WK onder 17 jaar in Peru zijn benaderd door Chelsea, dan wordt de essentie van de sport aangetast. Ajax wordt domweg leeggekocht. In Engeland lopen de toeschouwersaantallen niet voor niets terug. De mensen zitten niet te wachten op een club die onaantastbaar is.''

Blatter benoemt binnenkort een taskforce, die de corruptie in het voetbal moet tegengaan. De FIFA kon vanmorgen nog geen namen noemen van de werkgroepleden. Kesler is positief over het initiatief. ,,De taskforce zet de mensen aan het denken en dat is al een winstpunt.''