Toneelrekwisiet blijkt kunstschat

Een Ethiopisch zwaard dat 137 jaar geleden door het Britse leger werd gestolen, is teruggegeven aan Ethiopië. Het zwaard was in het bezit van een Londens bedrijf voor theaterrekwisieten.

Directeur Tony Watts wist dat het zwaard afkomstig was uit Ethiopië maar had geen idee dat het daar als nationaal erfgoed werd beschouwd. Toen hij hoorde van de campagne van de Britse historicus dr. Richard Pankhurst om gestolen Ethiopische kunstschatten terug te brengen naar Ethiopië, heeft hij het zwaard voor onderzoek beschikbaar gesteld.

Pankhurst stelde vast dat Britse soldaten het zwaard in 1868 hadden buitgemaakt na de slag bij Maqdala waarbij het Ethiopische leger werd verpletterd. Nadat ze de hoofdstad Maqdala volledig hadden vernietigd, gingen ze er vandoor met honderden van de meest waardevolle manuscripten en koninklijke of religieuze voorwerpen. Ethiopië probeert al meer dan 130 jaar om die kuntschatten terug te krijgen. De 78-jarige, in Ethiopië wonende Pankhurst is een van de drijvende krachten achter de Association for the Return of the Maqdala Ethiopian Treasures (AFROMET). Volgens de website van de organisatie (www.afromet.org) zijn pas tien kuntschatten teruggegeven en worden er nog 468 `vermist'.

Van vrijwel al die stukken is bekend waar ze zich bevinden: in de British Library, het British Museum, Victoria & Albert Museum, Museum of Mankind en National Army Museum, allemaal in Londen. Ook de Britse vorstin bezit zes gestolen manuscripten.

Het zwaard van het Londense rekwisietenbedrijf zal worden tentoongesteld in het Institute of Ethiopian Studies in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.