Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Filmbeelden van Sadam Husseins eigen cameraman van voor en na de aanslag op zijn leven op 8 juli 1982 in het dorpje Dujail. Hij sloeg meedogenloos terug met honderden doden als gevolg. Volgende week speelt deze gebeurtenis een grote rol in de rechtszaak tegen Saddam. Verder aandacht voor een nieuwe opvang van zestig drugsverslaafden in de Amersfoortse binnenstad en het protest van de buurtbewoners. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nieuwslicht. Onder meer aandacht voor onderzoek in Nederland naar de juiste plekken om te bouwen in aardbevingsgevoelige gebieden en de beveiliging van terrorisme gevoelige plekken met elektronische vingerafdrukken en irisscans. Ned.3, 21.10-21.50u.

Nova. Gesprek met de burgemeester van Amsterdam Job Cohen over de manier hoe jonge moslims begeleid kunnen worden zodat zij zich niet tot terroristen ontwikkelen. Verder een reportage uit Pakistan over de gevolgen van de aardbeving. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Histories: Jean Daskalidès, de zoetste Belg. Een portret van de Griekse immigrant Jean Daskalidès, die zich tussen de wereldoorlogen in Gent vestigde en de inmiddels wereldberoemde Leonidas- en Daskalidès-pralines begon te maken. België 2 (Canvas), 21.00-21.50u.

Madagascar: A treetop odyssey. Een wetenschappelijke expeditie probeert de in de dichte regenwouden van Madagaskar de zeldzaamste dier- en plantensoorten vast te leggen. Als deze poging slaagt zou dit de overlevingskansen van de zeldzame soorten een nieuwe impuls kunnen geven. BBC2, 22.00-22.50u.

VPRO's import: Who killed Massoud. Franse documentaire uit 2004 over de reconstructie van de moord op de Afghaanse verzetsleider Ahmed Shah Massoud op 9 september 2001, twee dagen voor de aanslag op het World Trade Center in New York, door twee leden van Al Qaeda. Massoud is voorvechter van een onafhankelijk Afghanistan en plaatst zich hierdoor tegenover Al Qaeda die een groot islamitisch wereldrijk nastreeft. Ned.3, 23.55-1.00u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Aan de Côte d'Azur laten presentatrice en oud-veejay Daphne Bunskoek en Belgische acteur/zanger Dieter Troubleyn zich verrassen en ondervragen door Rik Felderhof. Ned.1, 21.00-22.00u.

Papaul. Paul de Leeuw ontvangt samen met de meidengroep K3 de populaire zanger Robbie Williams. Ned.3, 23.00-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Debuterend schrijfster Siska Mulder, de uitgevers Joost Nijsen en Guus Bauer en de genomineerde Frank Westerman praten over AKO-prijs die morgen wordt uitgereikt en het belang van het imago van de schrijver. Verder vertelt acteur Huub Stapel over zijn rol in de nieuwe tv-serie Oberon waarin zestien deelnemers een tijdreis naar de Middeleeuwen maken en met elkaar de strijd aangaan voor de titel koning/koningin van Oberon. Ook aandacht voor de wereld van de orgaandonatie. Ned.3, 19.00-19.50u.

Vinger aan de pols. Van televisie bekende Nederlanders zoals Robert ten Brink, Irene Moors, Hans Kazàn en soapactrice Dominique van Vliet praten over hun werk als ambassadeur voor het Ronald McDonald Kinderfonds, de stichting Kind en Brandwonden, het Rode Kruis en de ziekenhuisomroep van het Emma Kinderziekenhuis. een goed doel. Aan bod komen de leuke en minder leuke kanten van hun ambassadeurschap. Ned.2, 20.00-20.45u.

Rondom tien. Discussie over de toenemende ergernis over de nieuwe spellingregels in het Groene Boekje met onder anderen Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra en Eerste-Kamerlid Eimert van Middelkoop. Het gedoe rondom de spelling, met de beroemde en vermaledijde tussen-n, is volgens critici de zoveelste aanval op het Nederlands. Een taal die toch al zo onder druk staat door de opmars van het Engels, straattaal, sms- en chatwoorden. Ned.1, 22.30-23.20u.

Barend & Van Dorp. John Lanting komt praten over zijn nieuwe dvd Theater van de lach en zijn lezingen over tango die hij in het theater gaat geven. John Hiatt zingt een nummer van zijn nieuwe album Master of Disaster. Talpa, 22.30-23.30u.

SPORT

Kalusha, De droom van Zambia. Portret van de bondscoach van Zambia Kalusha Bwalya die begin jaren negentig voetballer was bij PSV. Op 28 april 1993 stortte een vliegtuig neer voor de kust van Gabon met aan boord het nationale voetbalelftal van Zambia, dat op weg was naar een WK-kwalificatieduel in en tegen Senegal. Niemand overleefde de ramp. Kalusha zat niet in het vliegtuig. Hij zou vanuit Nederland naar Senegal reizen. Zambia kan zich op dat moment kwalificeren voor het WK 94 in Amerika. Kalusha probeerde het nog wel met een nieuw team, maar Zambia komt uiteindelijk één punt tekort. Nu, twaalf jaar later, is Kalusha bondscoach van Zambia. . Ned. 2, 21.45-22.40u.

KUNST

Underground Britain: The artworld dodger. Voormalig smokkelaar en kunstdief Michel van Rijn beweert het verleden achter zich te hebben gelaten. Hij helpt nu de politie door voormalig collega's te verlinken en gestolen kunstvoorwerpen op te sporen. BBC2, 22.50-23.30u.

DIGITALE KANALEN

Thuis. Het is uit met Thuis. Naar het programma van Talpa keken zo rond de 100.000 mensen, en dat is niet genoeg, vindt John de Mol. Daarom verdwijnt het met ingang van maandag 31 oktober van de buis. Voor wie zich er nog eens van wil vergewissen hoe slecht (of goed) Thuis was: alle afleveringen zijn te bezichtigen op de site.www.talpa.tv/thuis/