REGIOVOORKEUR

HAARLEM

De Mug Mug met de gouden tand speelt Brak, een nieuw toneelstuk van Frank Houtappels, gebaseerd op de documentaire Siostry van Pawel Lozinski. Olga Zuiderhoek en Leny Breederveld, voor het eerst samen op het toneel, spelen de hoogbejaarde zusters Tosca (89) en Will (82). Ze houden elkaar in een wurggreep die vermoedelijk niet veel verschilt van toen ze elf waren. Michiel van Erp regisseert.

T/m 15 okt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

HILVERSUM

Fietstocht

Museum Hilversum organiseert 16 okt een fietstocht langs de groene randen van Hilversum. De architect en stedenbouwkundige W.M. Dudok (1884-1974) maakte ooit het beëindigingplan voor Hilversum en dat is nog steeds duidelijk zichtbaar.

De fietstocht begint om 12u bij Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Kosten: € 7,50. Res 035-6292826 & museumhilversum@hilversum.nl

HOOFDDORP

En God zag... De Appel is op reis met de lichtvoetige voorstelling En God zag dat het goed was die zich afspeelt in de wereld van clowns en muzikanten. Oorspronkelijk wilden regisseur Aus Greidanus en de spelers het scheppingsverhaal naspelen, maar gaandeweg werd het de wonderwereld van het variété. De wereld is geschapen en de mens moet nu verder. Ze kunnen zich verliezen in clownsacts, acrobatentoeren uithalen in het luchtledige, de ondertoon blijft die van de melancholie.

18 okt Schouwburg De Meerse, Raadhuisplein 3. Inl. 023-5563707 of www.demeerse.com

LAREN

Boswandeling

Singer Laren organiseert op de zondagen 16, 23 en 30 oktober een boswandeling tgv de tentoonstelling over de Duitse beeldhouwer Ewald Mataré. Men begint om 11u30 uur in Singer Laren met een rondleiding door de tentoonstelling om vervolgens daarna het Crailose bos in te gaan olv een bomenkenner voor een wandeling en uitleg langs de bomen. Men gaat met eigen vervoer naar dit vlakbij Singer gelegen bos. Einde ca. 15u30 uur. Gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Max. 40 personen. Vooraf aanmelden via museum@singerlaren.nl

Singer Laren, Oude Drift 1. Inl 035-5393939 & www.singerlaren.nl

LEIDEN

Geneeskrachtige planten

In het kader van de `Maand van de Magie' geeft natuurgeneeskundig therapeut J.B. Slegt op 18 oktober (20u) een lezing over de geneeskrachtige werking van planten.

Wijkbibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4. Inl 071-5211666 & www.obl.nl

Mummies

Anchor was een priester in het oude Egypte. Toen hij rond 625 voor Christus op jonge leeftijd stierf, werd zijn lichaam gemummificeerd en opgeborgen in drie in elkaar passende kisten. Nu, ruim 2600 jaar later is Anchors mummie het middelpunt van een expositie in het Rijksmuseum van Oudheden. Naast de mummie en de kisten zijn ook fraaie godenbeeldjes en echte mummificatie-gereedschappen te zien.

Anchor de mummie. 14 okt t/m 3 sept in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl: 0900-6600600, www.rmo.nl

UTRECHT

Macbeth

Het Noord Nederlands Toneel is op tournee met de burleske poppenkastversie van Macbeth, Shakespeares duistere drama over een moordende koning. In een enorme poppenkast spelen acteurs de poppen na, inclusief houterige bewegingen, met Macbeth en zijn vrouw kibbelend als als Jan Klaassen en Katrijn. Lady Macbeths handen zijn in deze versie niet met bloed besmeurd, maar met zaagsel. En de doden hangen als uitgespeelde poppen slap over de rand.

20 okt. Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Lucia Frei

ExpositieDe nieuwe directeur van Casco, Emily Pethick, presenteert met Publish and be Damned de eerste tentoonstelling van haar nieuwe programma. In een door kunstenaar Luca Frei ontworpen installatie liggen allerhande kunstenaarspublicaties ter inzage, waaronder Nederlandse uitgaven als Sloom, DOT DOT, Fucking Good Art en Re-Magazine.

Publish and be Damned. 15 okt t/m 2 dec in Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Di t/m zo 12-18u. Inl: 030-2319995, www.cascoprojects.org