Rebellen overvallen Kaukasische stad

Enkele honderden islamitische rebellen hebben vanochtend een grootscheepse aanval op de Noord-Kaukasische stad Naltsjik geopend. De gecoördineerde aanslag is opgeëist door een Tsjetsjeense groepering.

Hoewel de situatie nog chaotisch is, wordt gesproken van zestig doden – onder wie vijftig aanvallers – en tientallen gewonden. Er werden vanmiddag in een politiebureau nog gijzelaars vastgehouden.

Vroeg in de ochtend openden rebellen gelijktijdig aanvallen op het vliegveld, politiebureaus, een gevangenis, het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst FSB, een legergarnizoen, een kantoor van de grenstroepen en een jachtwinkel, dat laatste om wapens te bemachtigen. De Russische aanklager Ketov sprak van een ,,nauwkeurig geplande en gesynchroniseerde aanval'', die mogelijk begon met een nachtelijke afleidingsmanoeuvre die veel ordetroepen uit de stad trok.

Bij de hoofdaanval zouden volgens verschillende bronnen 150 tot 300 rebellen zijn betrokken. Rond de dageraad ontspon zich in de hele stad een chaotische veldslag. Tot ver in de middag klonk uit verscheidene wijken het geluid van mitrailleurvuur en granaten. Boven de stad hingen rookpluimen, deels veroorzaakt door rook- en traangasgranaten. Rond het middaguur leken de rebellen op de terugtocht te zijn. Zo meldde een militaire woordvoerder: ,,Er wordt overal gevochten. ''

Op datzelfde moment stroomden Russische politietroepen en speciale eenheden, spetsnaz, de stad nog binnen. Rond politiebureau nummer drie woedde nog een fel vuurgevecht. Volgens militaire bronnen was een groep rebellen daar op de begane grond omsingeld door politietroepen op de hogere verdiepingen en een kordon rond het gebouw. In het bureau werden politieagenten gegijzeld.

Russische ordetroepen hebben alle wegen naar de stad inmiddels geblokkeerd en de grenzen naar de buurrepublieken gesloten. De telefoonlijnen en het mobiele net zijn verlamd. De Tsjetsjeense rebellen lieten via hun website Kavkaz.Tsenter weten verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

Aanvankelijke paniek dat de rebellen, zoals vorig jaar in het Noord-Ossetische stadje Beslan, ook een school hadden gegijzeld, bleek achteraf onjuist. Wel werd school nummer vijf, die naast een politiebureau ligt, ijlings geëvacueerd wegens de vuurgevechten. Volgens sommige berichten stond de school in brand.

Achtergrond pagina 4