Peer met streepjes en stipjes

Kies voor dit nagerecht voor 4 personen 4 stevige, nèt rijpe handperen uit. Prak de roquefort fijn. Meng de crème fraîche erdoor. Pers de citroen uit. Schil de peren, maar laat het steeltje er aanzitten. Smeer de peren rondom in met citroensap zodat ze niet bruin worden en er onappetijtelijk gaan uitzien. Snijd eventueel een dun plakje van de onderkant zodat de peren rechtop blijven staan. Snijd de peren horizontaal in 3 à 4 plakken. Snijd van de bovenkant het puntje van de peer. Verwijder bij alle andere plakken peer met een scherp mesje het klokhuis en de pitjes. Besmeer elke plak peer, behalve het puntje van de peer, met een laag romige roquefort. Bij een rijpe, sappige peer is het handig de te besmeren kant van de plakken met wat keukenpapier droog te deppen. Dan blijft het laagje roquefort er beter aan vast kleven. Leg de plakken, uiteraard in de vorm van een peer, weer op elkaar. De peer met streepjes is klaar. Plaats de peren op dessertborden. Wie vindt dat dat er te kaal uitziet kan het nagerecht garneren met het onvermijdelijke takje munt of de gebruikelijke verkruimelde walnoten. Of zich storten op de zo in zwang zijnde stipjes en streepjes van de professionele koks die allemaal plastic spuitflacons in de keuken hebben staan. De diverse spuiten zijn gevuld met een stroperige sausjes van verschillende kleuren en smaken. Je knijpt in de spuit en je waant je een pointillist. Het bordje met gestreepte peer zou kunnen worden versierd met stipjes of streepjes appelstroop of ahornsiroop of een coulis gemaakt van blauwe bessen. Flacons zijn te vinden in winkels waar je (kunst)schildersbenodigdheden kunt kopen.

Morgen: couscous van bloemkool

    • Anne Scheepmaker