Om naar uit te kijken

DANS

Conny Janssen Danst

Rebound van choreografe Conny Janssen is een dansvoorstelling voor zes mannen. Ingesloten door drie verticaal opgestelde trampolines maken zij muziek door middel van contactmicrofoons. Het gaat over macht, competitie, kameraadschap en veerkracht waarbij de sterkste niet vanzelfsprekend de winnaar is. Conny Janssen (1958) staat bekend om haar abstracte maar altijd humane dans.

Première 15 okt Isala, Capelle a/d IJssel. Tournee t/m 14 dec. Inl www.connyjanssendanst.nl.

BEELDENDE KUNST

Vanessa Jana Phaff

Al tien jaar lang verdiept beeldend kunstenaar Vanessa Jane Phaff zich in de belevingswereld van pubers. De jongens en meisjes die haar schilderijen bevolken, zijn vaak lamlendige, introverte wezens die in hun tienerkamers de verveling trotseren. Maar in de voorstellingen, door Phaff met harde lijnen en effen kleurvlakken op het doek gezet, dreigt onderhuids ook vaak gevaar. Haar kinderen blijken minder onschuldig dan ze op het eerste gezicht lijken.

Double Cube 16 okt t/m 5 feb Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u. Inl 026-3512431, www.mmkarnhem.nl

LITERATUUR

AKO Literatuurprijs

Vijf romans en een non-fictieboek zijn genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2005, die morgen in Slot Zeist wordt uitgereikt: De joodse messias van Arnon Grunberg, Het onverwachte antwoord van Patricia De Martelaere, Witte liefde van Wanda Reisel, Knielen op een bed violen van Jan Siebelink, Joe Speedboot van Tommy Wieringa en El Negro en ik van Frank Westerman. In een rechtstreekse uitzending van RTL Boulevard wordt bekendgemaakt of de prijs van 50.000 zoals verwacht naar een van de favorieten Siebelink of Wieringa zal gaan.

Uitreiking AKO Literatuurprijs. Vr 14 okt. RTL 4, 19u25.

MUZIEK

Van Zolder

Recent in een doos teruggevonden partituren van Dick Kattenburg, in 1944 op 25-jarige leeftijd omgekomen in Auschwitz, klinken in de Amsterdamse Uilenburger Synagoge, naast werk van de joodse componisten Alon Nechustan en Leo Smit. Onder de musici Ed Spanjaard en Marcel Worms op piano en Eleonore Pameijer op fluit. Marieke van der Ven doet tapdance.

Schatten van de Zolder: 17 okt. 20u15 Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam res 020-4227001.

POP

dEUS

De tournee van het Belgische godswonder gaat nu pas echt van start, nadat de groep van Tom Barmen vorige maand de nieuwe zaal van het Haarlemse Patronaat opende en de nieuwe cd Pocket Revolution presenteerde. dEUS nieuwe stijl is een wolf in schaapskleren, want de ingetogen muziek van de cd ontpopt zich op het podium als een loeiend gitaarmonster.

Pawlowski. 16 okt Tivoli, Utrecht, 17 okt Oosterpoort, Groningen, 18 okt Paradiso, Amsterdam, 19 okt Effenaar, Eindhoven, 21 okt Nighttown, R'dam.

THEATER

Showroom Survival ,,Ik wil geen iPod, ik wil liefde en seks en een stokje om de modder uit mijn profielzolen te peuteren.'' Jongerengroep Het Syndicaat maakt samen met Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt een voorstelling over verlangen en het ,,hijgerige inruilgedrag van de moderne mens''.

Première 20 okt Amsterdam, Frascati. Tournee t/m 23 dec. Inl. 020-6266866 of www.hetsyndicaat.com.