Nobelprijs Harold Pinter

De Britse toneelschrijver Harold Pinter (75) heeft de 102de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt. De auteur van toneelstukken als The Birthday Party (1958), The Caretaker (1960) en Betrayal (1978) is de achtste dramaschrijver en de dertigste Engelstalige auteur die de prijs ontvangt.

De Londenaar Harold Pinter krijgt de prijs, 10 miljoen kronen (1,1 miljoen euro), omdat hij ,,in zijn stukken de afgrond blootlegt onder het alledaagse gebabbel en toegang forceert tot de gesloten kamers van de onderdrukking.''

Harold Pinter werd op 10 oktober 1930 geboren in Londen. Hij begon zijn carrière als acteur, speelde in stukken van zijn grote voorbeelden Samuel Beckett en Eugène Ionesco en debuteerde als toneelschrijver in 1957 met de eenakters The Room en The Dumb Waiter (`De lift'). In zijn toneelstukken wordt door middel van absurdistische gesprekken in alledaagse spreektaal – ook wel `Pinteriaanse dialogen' genoemd – de moeizaamheid van de menselijke communicatie verbeeld.

Het tijdstip om Harold Pinter de Nobelprijs voor de Literatuur te geven, is vreemd gekozen: de Britse toneelschrijver heeft net verklaard na 29 toneelstukken te stoppen met drama schrijven, om zich geheel aan zijn politiek activisme te kunnen wijden.

De Nobelprijs werd dit jaar uitgereikt te midden van meer rumoer dan gewoonlijk. Dinsdag maakte een van de 18 leden van de Zweedse Academie, Knut Ahnlund, bekend dat hij opstapte uit onvrede met de toekenning van de Nobelprijs aan de controversiële Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek in 2004. Er waren ook speculaties over de keuze van het Nobelprijscomité. In sommige media werd gesuggereerd dat het comité het niet eens kon worden over een bekroning van de Turkse schrijver Orhan Pamuk. Hij staat ondanks zijn relatief jonge leeftijd (53) al jaren op de nominatie; maar een deel van de uit `18 gezworenen' bestaande Academie zou er voor terugschrikken hem te lauweren, omdat hij in zijn vaderland omstreden is. Met de keuze voor Harold Pinter heeft het comité een politiek uitgesproken, maar minder controversiële kandidaat bekroond.