Leers haalt uit naar politiek en Balkenende

Gerd Leers, burgemeester van Maastricht en oud-Kamerlid voor het CDA, heeft in zijn Thorbecke-lezing gisteren harde kritiek geuit op de het gebrek aan leiderschap in de Haagse politiek.

Politici begrijpen niet wat burgers van hen verwachten. Daardoor zijn die burgers wantrouwend en bang geworden, aldus burgemeester Leers. Premier Balkenende (CDA) is volgens hem ,,grijs'' geworden in de Haagse ,,wasserette''.

Leers, die in een enquête van Interview-NSS vorig jaar werd uitgeroepen tot beste burgemeester van Nederland, was in zijn lezing `Leiderschap in bange tijden' ook kritisch over het idee van vooral het CDA dat moderne burgers meer te kiezen willen hebben over hun levensloop. Hij noemde het een ,,aperte misvatting dat burgers zitten te wachten op een multiple-choice samenleving, waarin ze zelf hun kinderopvang, oude dag, onderwijs, ziekenzorg en energievoorziening kunnen regelen''. In zo'n samenleving zal volgens hem de verhouding tussen burger en staat ,,verder verkillen''.

Afgelopen zomer was burgemeester Leers in een interview in de Volkskrant ook al kritisch over zijn partij en over Balkenende. Het CDA had volgens hem een ,,ongelofelijk remmende houding'' ten opzichte van vernieuwende, creatieve gedachten in de eigen partij. Balkenende noemde hij ,,een technocraat''. Hij vond hem ,,een goeie vent'', maar door ,,dat gepruts in Den Haag'' herkende hij hem nauwelijks nog.

In het CDA werd toen met afkeer gereageerd op zijn uitspraken. Volgens CDA-bestuurders in verschillende delen van Nederland komt Leers nu niet meer in aanmerking voor een leidende positie in de partij. Zij scharen hem onder dezelfde categorie als oud-minister van Sociale Zaken Bert de Vries die een kritisch boek schreef over het kabinet. Leers zelf zei daar gisteren over: ,,In plaats van een blijk van waardering over dat boek vervalt het CDA in tobberige bespiegelingen over nestbevuiling.'' Volgens Leers is er geen ruimte voor debat binnen partijen. ,,De boel is volledig dichtgespijkerd.''

Tekst lezing pagina 8