Kalm kind

Waarvan wordt een kind kalmer, van Strattera of Concerta? Of vertrouwt u nog op het aloude anti-ADHD-middel Ritalin?

Er zijn nieuwe pillen tegen ADHD en er is al het hele jaar gedoe over. Dokters willen de nieuwe pillen voorschrijven, ouders willen ze aan hun kinderen geven, maar de minister wil niet dat de ziektekostenverzekeraars ze helemaal betalen. De nieuwe pillen zijn zeven- tot achtmaal duurder en niet beter dan de oude, zeggen de farmaceutische deskundigen die het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de pillen beoordeelden.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD-kinderen zitten geen moment stil. Interrumperen anderen. Maken geen taak af. Springen van de hak op de tak. Ze doen, maar laten nooit. Deskundigen vinden ADHD tegenwoordig een erfelijke ziekte die je levenslang houdt en die je aan je kinderen door kunt geven. Ongeveer de helft van de ADHD-kinderen wordt een ADHD-volwassene.

Als ADHD erfelijk is, waar was de ziekte dan vroeger? Pakweg een generatie geleden bestond ADHD niet. En ook nu is het onduidelijk hoeveel kinderen ADHD hebben. Er is geen objectieve test. Er zijn wel diagnostische criteria, maar die zijn voor veel uitleg vatbaar. Alleen het deskundig oog van psycholoog, kinderarts of psychiater kan de diagnose uiteindelijk stellen. Interessant zou zijn om eens te onderzoeken of die dokters het met elkaar eens zijn.

Het Trimbosinstituut (onderzoeksinstituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg) schrijft dat 3 tot 5 procent van de kinderen ADHD heeft. De website van farmaceutisch bedrijf Lilly verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat 4 procent ADHD heeft. Maar farmaceut Janssen-Cilag zegt op zijn ADHD-webpagina's dat 5 tot 10 procent voldoet aan de diagnostische criteria.

Gisteren was er een groot ADHD-congres in Amsterdam. Medicijnen, staat in een rond dat congres uitgebrachte informatiekrant, vormen de basis voor de behandeling van ADHD.

Het traditionele middel tegen drukke kinderen is het pepmiddel methylfenidaat, met als merknaam Ritalin. Ritalin is een soort amfetamine. Waarom zou een pepmiddel te drukke kinderen rustiger maken? Niemand weet dat echt, maar tienduizenden Nederlandse kinderen slikken Ritalin.

Lilly heeft als concurrerend middel Strattera in de aanbieding. Het bedrijf prijst het middel vooral om wat het níet is. Het is geen stimulerend middel. Het valt niet onder de opiumwet. Het hoeft niet meermalen per dag te worden ingenomen. Ritalin is dat allemaal wel. Strattera kost ruim 85 euro per maand, Ritalin maar een tientje. De zorgverzekeraars betalen niet voor een pil die van alles niet is en bovendien niet beter werkt dan het oude Ritalin.

Diezelfde behandeling viel Concerta ten deel. Dat is de vorm van Ritalin die maar eenmaal per dag hoeft te worden geslikt en dan de hele dag werkt. Voor die innovatie moest de prijs zevenmaal over de kop.

    • Wim Köhler