Jeugdzorg schoot tekort bij `Tolbert'

Bureau Jeugdzorg in Groningen had direct meer informatie moeten inwinnen na een melding van de vader in de zaak van de twee vermoorde kinderen in Tolbert begin augustus. Dit vindt de Inspectie Jeugdzorg, die onderzoek liet doen naar de werkwijze van Bureau Jeugdzorg in opdracht van de provincie Groningen.

De (gescheiden) vader van de kinderen, een jongetje van twee en een meisje van vier jaar, meldde in juni en juli bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), een onderdeel van Bureau Jeugdzorg, dat hij zich zorgen maakte. Zijn ex-vrouw zou bij een man wonen die drugs gebruikte.

Het AMK vertrouwde de zaak niet en besloot een vooronderzoek op te starten. Dat kwam te laat: op 1 augustus waren de kinderen om het leven gebracht. De 46-jarige verdachte, de vriend van de moeder, zit vast op verdenking van het misdrijf.

Volgens Saskia Speelman van de Inspectie jeugdzorg verzuimde het Bureau Jeugdzorg informatie te verzamelen om een inschatting te kunnen maken over de ernst van de situatie. Als dat niet gebeurt, is niet bekend hoe groot de kans op escalatie is. ,,Zonder alle ins en outs te kennen, verdween de zaak op de stapel. Dat is niet acceptabel. Men ging ervan uit dat er geen acuut gevaar voor de kinderen was'', aldus Speelman.

Volgens directeur Agnes Wolbert van Bureau Jeugdzorg is echter volgens de protocollen gehandeld. ,,Bij een melding kijken we naar de leeftijd van de kinderen en de gezinssituatie. De vader meldde geen kindermishandeling, alleen dat de vriend van de moeder drugs gebruikte. Dit was voor ons op dat moment geen urgente en risicovolle zaak.'' Wel besloot het bureau een onderzoek te beginnen.

Volgens de Inspectie Jeugdzorg moeten de criteria echter worden aangepast. Bovendien moet bij alle meldingen direct een snelle risico-inventarisatie plaatsvinden. Maar dan is er meer menskracht nodig, aldus Wolbert. ,,Als de conclusie van de Inspectie is dat kinderen door een capaciteitsprobleem nu niet de aandacht krijgen die nodig is, zijn we het daar van harte mee eens.''

Bureau Jeugdzorg in Groningen heeft een wachtlijst van 90 zaken. Begin volgend jaar hoopt men die te hebben weggewerkt. Het bureau is een van de vier die landelijk experimenteren met de zogeheten ,,doorbraakmethode''. Daarbij wordt bij elke melding wel een eerste snelle inventarisatie op urgentie gemaakt.