Indianen krijgen land; Amerikaanse missionarissen uitgewezen uit Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft gisteren het eigendomsrecht van enkele duizenden hectaren land overgedragen aan indianengroepen. Amerikaanse missionarissen die op het land wonen, zullen Venezuela worden uitgezet.

Volgens de president zijn de indianen in het verleden bestolen van hun land. ,,We doen recht'', zei Chávez tijdens de ceremonie in een klein dorp in de zuidelijke staat Apure. De ceremonie werd gehouden op Columbus Day, de dag dat de ontdekkingsreiziger in 1492 in Amerika aankwam. Chávez hernoemde de dag drie jaar geleden `Dag van het Indianenverzet'.

,,Nu kunnen we zeggen dat er een thuisland is voor de indianen'', zo zei de president. Hij gaf tien grondgebieden van ruim 350.000 hectare aan Cuiba- en Yuaruro-indianen. Vijf andere gebieden elders in Venezuela zijn eveneens onteigend en overgedaan aan de Warao en Karina. Ook tractoren, vrachtwagens en landbouwmaterieel wordt ingenomen en aan de indianen gegeven.

Amerikaanse missionarissen van de New Tribes Mission, die op het land woonden, worden uitgezet. Chávez noemden hen ,,imperialisten'' en zei zich ,,te schamen'' voor de Amerikaanse aanwezigheid in het indianengebied. De New Tribes Mission is een van de grootste missies in Latijns-Amerika met 3.200 missionarissen in 17 landen. Al eerder suggereerde Chávez dat de Amerikanen spionnen zijn voor de VS en deel uitmaken van een complot om zijn regering omver te werpen.