Inbreker RVD-site meldt lek

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft ,,maatregelen'' getroffen na een poging tot inbraak in de internetpagina van het ministerie van Algemene Zaken, afgelopen weekeinde. Directeur-generaal G. van der Wulp heeft dat gisteren gezegd.

De dader stuurde het ministerie zondag een waarschuwing dat gegevens op de site eenvoudig waren te benaderen en te veranderen. De beheerder van de site heeft het ip-nummer (uniek internetadres) van de verdachte deze week geblokkeerd. In een briefje bedankt de RVD hem voor de waarschuwing, maar verzoekt die hem tevens dringend zijn inbraakpogingen te staken, aldus Van der Wulp. Op de vraag of de beveiliging van de internetpagina is verbeterd, wilde hij niet ingaan.

De 16-jarige `inbreker' heeft zondag naar eigen zeggen alleen op de deur van de internetpagina geklopt en geconstateerd dat die openstond. Via een lek in de databank bleek het mogelijk om inhoud toe te voegen.

Op de site staan onder meer troonredes, regeerakkoorden, regeringsverklaringen, toespraken en persberichten. Gevoelige, vertrouwelijke of vitale informatie heeft de jongen niet aangetroffen. Oorzaken van het lek zijn volgens hem het gebruik van verouderde software en slecht onderhoud. Na de waarschuwing op zondag, is volgens hem maandag een deel van het lek gedicht.

Het ministerie zag zondag geen aanleiding om direct in te grijpen. Waarschijnlijk heeft de ,,achterdeur'' langere tijd opengestaan. De RVD stelt dat het beveiligingsniveau van de site vooral een afweging tussen noodzaak en kosten is. ,,Kwaadwillenden komen toch wel binnen, kwajongens houd je toch niet tegen.''