GROOT-BRITTANNIË

Lawrence Weiner

Voor diegenen die de Amerikaanse conceptual art grootheid Lawrence Weiner vorige winter in Tate Modern gemist hebben is er een kans om zijn werk te zien. Eerder exposeerde hij a.a. in het Amsterdams Stedelijk Museum en het Deutsche Guggenheim Museum in Berlijn. Weiner veranderde de traditionele kunstenaar-toeschouwer relatie radicaal. Net als andere conceptual artists onderzoekt hij de wijze waarop kunst wordt gepresenteerd en verspreid, daarbij de nadruk leggend op de aard van het kunstobject. Hij houdt zich ook bezig met de mogelijkheid om taal als kunst te zien. Veel van zijn werk bestaat uit installaties van woorden, naast fotografie-, film- en video- projecten en boeken.

19 okt t/m 23 nov Lawrence Weiner: Within the realm of a relative form. Lisson Gallery, Londen N1. Inl 0044-2077242739 & www.lisson.co.uk

Filmfestival

Dit jaar wordt het Londense Film Festival geopend met een film over wereldwijde samenzwering en corrupte politici, het sluit met een conflict tussen televisie en politiek. Het politieke en sociale geweten staat de laatste tijd weer enorm in de belangstelling bij de westerse media en dat is ook duidelijk te zien aan de gekozen films. Dit jaar zullen 180 speelfilms, van Braziliaanse tot Koreaanse produkties, het publiek aan het denken zetten. Met werk van Fernando Meirelles, George Clooney, Michael Winterbottom, Lars Von Trier, Steven Soderbergh. Er zijn ook documentaries, korte en gerestaureerde films, animatie, video en evenementen, zoals Time Out Platform: London on Film - een discussie over het maken van de beste en slechtste films, Brits en buitenlands.

19 okt t/m 3 nov The Times bfi 49th London Film Festival. In verschillende bioscopen in Londen. Online boekingen www.lff.org.uk & telefonisch 0044-2079283232

En verder

T/m 15 jan Degas, Sickert and Toulouse-Lautrec: London and Paris 1870-1910, Tate Britain, Londen, www.tate.org.uk & 0044-2078878888