Galerieselectie

Carla Klein

De nieuwe schilderijen van Carla Klein zijn gebaseerd op snapshots die de kunstenaar dit jaar maakte tijdens een autorit door het westen van de VS. De landschappen zijn verlaten, de enige aanduiding van menselijke aanwezigheid is het dashboard van de auto dat op sommige schilderijen zichtbaar is. De foto's die Klein tijdens haar reizen maakt, drukt ze zelf af. Vlekken, overbelichting, witte strepen op het fotopapier worden onderdeel van het schilderij. Ook Kleins palet van koele, waterige grijs-, groen- en blauwtonen komen deels voort uit het fotografische proces.

Schilderijen van Carla Klein. 15 okt t/m 19 nov Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, za 13-18u.

Marjolein Rothman

In 2004, het jaar dat Marjolein Rothman haar werkperiode aan de Rijksakademie in Amsterdam afrondde, won ze zowel de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst als de Buning Brongers Prijs. Ze maakte in deze periode schilderijen, nagenoeg in zwart-wit, van monumentale werken en strenge classicistische tuinen. De afgelopen maanden maakte Rothman vooral portretten van legendarische figuren, onder wie Tsaar Peter en zijn zoon Aleksej. Ook een aantal anonieme, maar evengoed heroïsche personen is door de kunstenaar in zachte grijstinten op doek gezet en maakt nu deel uit van haar tentoonstelling Make Believe.

Schilderijen van Marjolein Rothman. 15 okt t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Saskia Janssen

De Chinese stad Lijjiang, in de zuidoostelijke provincie Yunnan, vormt de achtergrond voor de nieuwe werken van Saskia Janssen. De stad en zijn bewoners, de Naxi-stam, was in het westen nauwelijks bekend totdat Joseph F. Rock hem in 1922 `ontdekte'. De avonturier, botanist en schrijver publiceerde er vervolgens talloze artikelen over in the National Geographic. Sinds de jaren tachtig is Lijiang een belangrijke toeristenplaats en zijn de houten huizen van de Naxi tot hotels en souvenierwinkels omgebouwd. Janssen, die er in augustus verbleef, voerde er samen met de bewoners kleine rituelen op. Ze reconstrueerde oude foto's uit the National Geographic en ze nam er een plaat op met oude en nieuwe muziek.

Video- en geluidsinstallatie van Saskia Janssen. 15 okt t/m 19 nov Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

That Seventies Show

De enige overeenkomst tussen de zes kunstenaars die exposeren op de tentoonstelling That Seventies Show is dat ze geboren zijn in de jaren zeventig. Schilders Marjolein de Wit (1979) en Aaron van Erp (1978) schilderen moderne landschappen in een realistische stijl, terwijl Sander van Deurzen (1975) een meer abstracte beeldtaal hanteert in zijn kleurrijke doeken. Waar Raquel Maulwurf (1975) in haar tekeningen van rampplaatsen als Hiroshima en Ryonchon een haast zenuwachtig handschrift laat zien, zoekt Melle (1972) het in zijn tekeningen in grote lijnen en eenvoudige vormen. Lisette Verkerk (1973) tenslotte, laat zich in haar tekeningen en objecten leiden door de anatomie van het menselijk lichaam.

That Seventies Show. 16 okt t/m 20 nov Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven. Wo t/m vr 11-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

Kati Barath

In een lievige, kinderlijke stijl schildert de Duitse kunstenaar Kati Barath portretten van jonge meisjes die poseren als volleerde pin-ups. Een recente tekening toont een kruipende baby met bolle wangen en een gewei op het hoofd die bij nader inzien borsthaar blijkt te hebben. De zuurstokkleurtjes en het naïeve handschrift lijken zo slechts als dekmantel te dienen voor seksueel geladen taferelen.

Kati Barath. 15 okt t/m 13 nov Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder

werken op papier van Helen Frik t/m 2 nov in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; installatie van Elena Beelaerts t/m 23 okt in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; installaties van Panamarenko en Nicolodi t/m 22 okt in Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam.