En vogue

Een robe volante als een wigwam, een helgele robe polonaise met geprononceerd achterwerk, een mantua (galajapon) met strak bovenlijfje waaronder een hoepelrok zo breed dat je er iemand onder kan verstoppen. Op de mode-expositie En Vogue! in het Haags Gemeentemuseum tonen opvallende kledingstukken uit Frankrijk en Nederland aan in hoeverre de 18de eeuwse modetrends in die landen verschilden. En dat was niet zo gek veel. Op de indrukwekkende expositie die tot stand kwam i.s.m. het Parijse Musée Galliera blijkt hoe goed de Nederlandse modebewuste elite op de hoogte was van de internationale modes. Men schroomde niet om japonnen en ook mannenkleding uit Frankrijk te halen.

Boeiend is de wisselende herkomst van de modetrends. Begin 18de eeuw bepaalt voor mannen en vrouwen de barokke Franse stijl het modebeeld. Tegen het eind van die eeuw heerst de Anglomanie, en zijn Engelse eenvoudige, sluikvallende jurken `en vogue'. Ook Nederland was internationaal trendsettend in de 18de eeuw. Een succes was de gemakkelijke `Japonse rok', een kamerjas gemaakt van exotische sits, een bont bedrukte stof die vanaf 1680 door de Verenigde Oostindische Compagnie geïmporteerd werd uit India. Aan En Vogue! – die eerder dit jaar te zien was in Parijs – voegde het Gemeentemuseum de afstudeercollectie toe van Erik Frenken uit 2003. Op verrassende wijze vermengt Frenken, die werkt bij Viktor & Rolf, 18de-eeuwse stijlkenmerken in eigentijdse mode. Net als twee eeuwen terug oogt het ongelofelijk.

En Vogue! T/m 4 december. Gemeentemuseum Den Haag. Stadhouderslaan 41. Di t/m zo 11-17u. Inl 070-3381111 & www.gemeentemuseum.nl