DUITSLAND

Monet en Camille

Een jonge vrouw schrijdt met een slepende zijden rok het donker in: zo beschrijft Emile Zola een schilderij van Claude Monet. Het doek maakt furore. En iedereen vraagt zich af wie die mondaine dame is. Heel simpel: het is gewoon Monets model. Een eenvoudig meisje van 19 en later zijn vrouw. Geportretteerd als een adellijke dame, als een elegante Parisienne. De geschilderde Camille verschijnt ook aan het strand, aan oevers van rivieren en in sappige weiden. Haar gelaatsuitdrukkingen duidt Monet met vluchtige streken aan of hij laat ze weg. Belangrijker zijn licht, lucht, sfeer, beweging. Een expositie in Bremen toont niet alleen de vrouwenportretten van Monet maar ook van Renoir, Manet en andere tijdgenoten.

Monet und Camille. Van 15 okt t/m 26 febr Kunsthalle, Am Wall 207, Bremen. Di 10-21u, wo-zo 10-17u. Inl 0049-1805 101030 of www.monet-camille.de

Iraanse tentdansen

Het was een ongewone opdracht die de Berlijnse choreografe Helena Waldmann twee jaar geleden kreeg. Het Dramatic Arts Centre in Teheran vroeg haar aan vrouwen een workshop te geven voor het trainen van stem en lichaam. En dat in een land waar vrouwen niets van hun lichaam mogen tonen en dansen verboden is. Waldmann omzeilde het verbod door de vrouwen van top tot teen in tenten te hullen. In Iran horen tenten bij het dagelijkse straatbeeld: het woord voor `tent' staat in het Farsi ook voor de allesverhullende damesdracht, de tsjador. Zo ontstond een reeks performances van vrouwen die ironisch met de beperkingen spelen. Aan het eind nodigen zij de vrouwen in het publiek uit om in hun tenten thee te komen drinken. De mannen moeten buiten blijven.

Letters from tentland: op 18 & 19 okt in Berlijn, op 21 2n 22 okt Düsseldorf en t/m 14 nov elders in Duitsland. Inl www.lettersfromtentland.com.

En verder

Francis Bacon - de portretten t/m 15 jan Hamburger Kunsthalle: 0049-40428 1312 00 & www.hamburger-kunsthalle.de.