De oudste pasta ter wereld is 4.000 jaar oud en komt uit China

Niet Italië maar China is het moederland van de pasta. Chinese archeologen hebben in een nederzetting uit de Late Steentijd een kom gevonden met daarin goed geconserveerde deegslierten, verreweg de oudste ooit gevonden.

Uit koolstofdatering blijkt dat de halve meter lange, gele mie ongeveer vierduizend jaar geleden zijn bereid. Ze werden aangetroffen in Lajia, een archeologische opgraving in de buurt van de Gele Rivier in het Noordwesten van China. Ze bevonden zich onder een omgekeerde aardewerken kom, die was bedekt door een drie meter dikke laag sediment. Archeologen van de Chinese Academie van Wetenschappen vermoeden dat de nederzetting in allerijl is verlaten tijdens een verwoestende aardbeving en daaropvolgende overstromingen. De plaats wordt wel het Pompeji van China genoemd.

De structuur van de deegslierten doet denken aan die van moderne La Mian mie, een traditioneel product dat bereid wordt door een deeg van fijn gemalen meel herhaaldelijk met de hand uit te rekken totdat dunne slierten zijn verkregen, en die vervolgens te koken.

Om de graansoort waar de mie van gemaakt is te kunnen identificeren, maakten de onderzoekers gebruik van zetmeelkorrels en microscopische plantenfossielen die ze in de kom aantroffen.

Door deze fossiele resten onder de microscoop te vergelijken met moderne varianten konden ze vaststellen dat de mie gemaakt is van gierst, en niet van tarwebloem of rijst, zoals tegenwoordig meestal het geval is.

Er waren overigens al aanwijzingen dat gierst toentertijd in dit gedeelte van China tot de dagelijkse kost behoorde.

    • Rob van den Berg