BELGIË

Sabena

De roemloze ondergang van de nationale vliegtuigmaatschappij enkele jaren geleden blijft een pijnlijke episode voor de Belgen. Het FotoMuseum in Antwerpen brengt de teloorgang van Sabena wel in beeld, maar focust op de kleine eeuw die daaraan voorafging. Zoals elke respectabele luchtvaartmaatschappij kende Sabena stoere pioniers, heroïsche waaghalzen, razendsnelle ontwikkelingen, records, passagiersstromen en onaantastbare `air-hostessen'. Voor de expositie is geput uit het Sabena-archief, wat veel mooi en voorheen onbekend materiaal opleverde aan documenten, foto's, affiches en filmopnames.

Sabena, Air Nostalgie, FotoMuseum, Waalse Kaai 47, Antwerpen, t/m 8 jan di t/m zo 10-17u. Inl 0032-32429300 en www.fotomuseum.be

9.289 km

Het Europaliafestival dendert door België zoals de Trans Siberië Expres door Rusland. In de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis wordt de mythische en schier eindeloze treinreis gevolgd van Moskou tot Vladivostok, 9.289 kilometer verderop. De legendarische trein Rossia deed er een volle week over. Tekenaar en ontwerper François Schuiten gaf de expositie vorm als een reis, waarbij bij de belangrijkste stations wordt stilgestaan. Muziek, foto's en objecten vertellen over de verpletterende landschappen, de volkeren met hun gewoontes, rituelen, kunst en godsdiensten. Ook de treinen zelf en de aanleg van de spoorweg komen aan bod, naast de rol die de Russische geschiedenis, maar ook Dostojevski en Boris Pasternak in het transsiberische avontuur speelden.

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel, 15 okt t/m 26 febr di t/m zo 10-17u. Inl 0032-5078594 en www.europalia.be

En verder

ExtravagAnt!, Antwerpse schilderijen voor de Europese markt 1500-1525, t/m 31 dec, Kon Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032-324 20 416; Retrospectief Panamarenko t/m 29 jan Kon Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel www.expo-panamarenko.be