Beenhakker na zege op Mexico kansrijk voor WK

Bondscoach Leo Beenhakker heeft zich vannacht met de ploeg van Trinidad en Tobago geplaatst voor de play-offs van het WK voetbal. Na een 2-1 thuiszege op Mexico speelt Trinidad in november twee beslissingsduels tegen Bahrein, dat zich ten koste van Oezbekistan voor de play-offs plaatste.

Voor Trinidad maakte Stern John in de hoofdstad Port of Spain beide doelpunten. Hij miste ook een strafschop. Mexico was al zeker van WK-deelname en speelde met een veredelde B-ploeg. Saillant detail: Beenhakker was eerder twee keer werkzaam in de Mexicaanse clubcompetitie. Trinidad speelt op 12 november een thuisduel tegen Bahrein, vier dagen later is de return in het oliestaatje.

Beenhakker kan met zijn ploeg bewerkstelligen dat voor de tweede keer een land uit het Caribisch gebied deelneemt aan het WK. In 1998 deed Jamaica aan de eindronde mee. Beenhakker was in 1990 met Oranje actief op het WK in Italië. Hij kan de derde of vierde Nederlandse bondscoach worden die volgend jaar aan het WK deelneemt. Marco van Basten en Dick Advocaat (Zuid-Korea) zijn zeker van plaatsing.

Guus Hiddink had zich met Australië al gekwalificeerd voor de play-offs. Afgelopen nacht werd bekend dat de Aussies twee beslissingsduels tegen Uruguay spelen voor een WK-ticket. De tweevoudige wereldkampioen won met 1-0 van het eerder geplaatste Argentinië. Op 12 november treffen beide teams elkaar in Montevideo; vier dagen later is de return in Sydney.

In het Europese kwalificatietoernooi plaatste Tsjechië zich in de poule met Nederland dankij een 3-0 uitzege op Finland voor de play-offs. Hierdoor werd Roemenië uitgeschakeld. Hetzelfde gold voor Rusland, dat in Bratislava niet genoeg had aan een 0-0 gelijkspel tegen Slowakije. Ook Ierland werd, na een doelpuntloze remise tegen Zwitserland, voortijdig uitgeschakeld. Europes kampioen Griekenland blijft volgende zomer eveneens thuis.

Noorwegen, Turkije, Slowakije, Spanje en Zwitserland eindigden net als Tsjechië op de tweede plaats en deze voetballanden plaatsten zich eveneens voor de play-offs. Ook Zweden werd tweede in de poule. De Scandinaviërs behaalden, met de Polen in een andere poule, de meeste punten van de nummers twee en plaatsten zich derhalve rechtstreeks voor het WK. De loting van de Europese play-offs vindt morgen plaats.

Frankrijk is na een 4-0 thuiszege op Cyprus zoals verwacht zeker van WK-deelname. Hetzelfde geldt voor Servië en Montenegro, dat dankzij een treffer van oud-PSV'er Mateja Kezman met 1-0 won van buurland Bosnië-Herzegovina. De beladen Balkan-derby werd ontsierd door rellen. Acht toeschouwers raakten in Belgrado gewond. Zeven van hen konden het ziekenhuis snel verlaten. Een slachtoffer verblijft nog in het hospitaal, maar is buiten levensgevaar. Serviërs en Bosniërs voerden in de jaren negentig oorlog.