BEELDENDE KUNST

Pelgrimsschatten

Je zou ze de voorlopers van souvenirs kunnen noemen, de kunstvoorwerpen die op de tentoonstelling Pelgrimsschatten in de Hermitage Amsterdam te zien zijn. Het merendeel van de bijna 200 kunstwerken is ooit door pelgrims als aandenken meegenomen uit het Heilige Land. Er zijn zeldzame reliekhouders te zien, ragfijn bewerkte houten kruizen, unieke iconen en prachtige christelijke voorstellingen op schelpen van parelmoer. De hausse van pelgrimages naar het Heilige Land ontstond in de 4de eeuw, onder de Romeinse keizer Constantijn. Zijn moeder Helena, die op de berg Golgotha het `Ware Kruis' ontdekte waaraan Jezus Christus gestorven was, wordt nog altijd gezien als de eerste pelgrim naar Jeruzalem. Ook na de val van het Byzantijnse rijk in 1453 bleven de pelgrims komen. Ook de Russische orthodoxe tsaren waren fervente verzamelaars van pelgrimsschatten.

Pelgrimsschatten. T/m 26 maart 2006 Hermitage Amsterdam, Nieuwe Herengracht 14, Amsterdam. Dag 10-17u. Inl 020-5308751, www.hermitage.nl