Apple gaat tv-series verkopen

Computerfabrikant Apple gaat tv-shows en videoclips verkopen in zijn online muziekwinkel. Met de nieuwe iPod, die gisteren werd gepresenteerd, kan de koper 150 uur video meenemen en onderweg afspelen.

De iPod met harddisk is een muziekspeler die Apple veel geld oplevert. Jarenlang hield Apple-directeur Steve Jobs vol dat een muziekspeler maar één ding moest kunnen, en dat is muziek afspelen. Creative en Archos hebben echter al een draagbare videospeler te koop en daarom moest Jobs uiteindelijk toch overstag.

De nieuwe iPod heeft een groter kleurenscherm van 320 bij 240 pixels. In de iTunes Music Store gaat Apple videoclips en populaire series als Lost en Desperate Housewives verkopen, à 1,99 dollar (1,72 euro) per aflevering. Deze samenwerking met de tv-zenders ABC en Disney is nu nog beperkt tot Amerika, Nederland volgt later. Nieuw is ook de combinatie podcast (een radio-abonnement via internet) en video: vodcast. In de iTunes Music Store staan enkele tientallen voorbeelden van zelfgemaakte films. Zelf films importeren kan ook, mits ze in Apple's Quicktime-formaat gemaakt zijn.