Amadeus

Na twintig jaar keert filmacteur Jeroen Krabbé terug naar het toneel. Hij speelt de schitterende rol van de jaloerse Weense hofcomponist Antonio Salieri in de voorstelling Amadeus, geregisseerd door Matthijs Rümke. Jeroen Krabbé draagt een pruik met grijze lokken, een lange muisgrijze jas. De vertolking van de giechelende, guitige en losbollige Wolfgang Amadeus Mozart is in handen van cabaretier Marc-Marie Huijbregts. Tjitske Reidinga speelt Constanze Weber, de geliefde van Mozart.

De toneelversie van Amadeus kan moeiteloos wedijveren met de wereldberoemde verfilming door Milos Forman uit 1984. Het oorspronkelijke script van de Engelse schrijver Peter Shaffer munt uit door sublieme compositie. Salieri wreekt zich op God omdat Hij die `smeerpijp' van Mozart als vertegenwoordiger van hemelse muziek bezielde met onuitputtelijke inspiratie. Een gelegenheidsensemble van strijkers, pauken en een piano brengt de muziek van Mozart ten gehore. De kostumering is uitzinnig met rode pruiken en een vloekende, knaloranje jas voor Marc-Marie Huijbreghts. Jeroen Krabbé is op zijn best wanneer hij de vuist balt tegen God die Salieri confronteert met zijn middelmatigheid. Amadeus is zowel psychologisch drama als feestelijk muziektheater.

13-15 Rotterdam Luxor Theater. 19-20 okt Apeldoorn Schouwburg. Tournee t/m 8 dec. Inl. 0900-9203 of www.amadeusdevoorstelling.nl