`Zelfspot goed voor het openbaar bestuur'

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden gingen gisteren in debat met de bevolking. Plaats van handeling: een circustent, compleet met spreekstalmeester. ,,Waar baal je van als wethouder?''

In de piste van de knusse circustent zaten de sterren van `Circus Dales' aan twee tafeltjes op barkrukken. Burgemeester Geert Dales van Leeuwarden en de vijf wethouders gingen er gisteravond met inwoners van Leeuwarden in debat. Het college van Leeuwarden wilde in een ,,ongedwongen setting'' de kritiek van gewone Leeuwarders aanhoren. Er kwamen een kleine 100 mensen af op de `voorstelling'. Na een voorstelrondje onder leiding van een spreekstalmeester (,,waar baal je van als wethouder?'' VVD-wethouder Tom van Mourik: ,,Van bedrijven die uit de stad zijn vertrokken'') en een atletische circusact was het de beurt aan de zaal. De leden van het college kregen veel concrete vragen. Over de omstreden wijziging van de rijrichting op de Noordersingel bijvoorbeeld en een doorgang voor scootmobielgebruikers op de drukke winkelstraat Nieuwestad.

Bezoeker J. Mooi vroeg aan wethouder Van Mourik of hij wist hoe lang de wachttijd is bij de aanvraag van een sociale uitkering. ,,Gemiddeld acht tot tien weken'', antwoordde de wethouder. Mooi: ,,Het is zes tot negen maanden, daar heb ik voorbeelden van.'' Van Mourik: ,,Dat zijn denk ik uitzonderingen. Maar kom eens langs en laat die voorbeelden zien.''

Het college had zijn feesthoedjes en clownsneuzen gisteravond thuisgelaten. Daarmee stonden ze wel op een fotomontage op de gemeentelijke website, die de Leeuwarders naar de tent moest lokken, tot afgrijzen van de raadsleden Sybren Posthumus (FNP) en Puck van Ulzen (VVD), die deze uitdossing niet bij de waardigheid van het ambt vonden passen.

Een Leeuwarder vroeg het gemeentebestuur om een referendum over de plannen voor een nieuw Fries Museum op het Zaailand. ,,Dat initiatief moet vanuit de bevolking of vanuit de raad komen'', zei PvdA-wethouder Marga Waanders. Dales sprong erop in en onderstreepte het belang van een nieuw Fries Museum. ,,Je kunt niet blijven teren op oude roem.'' Op de voorste rij bankjes schudt een echtpaar van nee, maar daar laten ze het bij.

Het college deed enkele interessante beloften. Sportwethouder Hetty Hafkamp (PAL/Groen Links) vond dat Leeuwarden binnen twee jaar weer een openluchtzwembad moet hebben. Applaus van de tribune. En CDA-wethouder Gerrit Krol verzekerde de Leeuwarders dat een eventueel nieuw Fries Museum geen gevolgen zal hebben voor de onroerend zaakbelasting.

Ook veiligheid en criminaliteit kwamen aan de orde. Leeuwarder Auke de Sloper zei dat oudere mensen 's avonds de binnenstad niet meer in durven. ,,Veel mensen zijn bang voor berovingen.'' ,,Leeuwarden is niet verschrikkelijk onveilig'', antwoordde burgemeester Dales. ,,Maar ook hier loopt tuig rond. De politie zit bovenop die ellendige straatroven.''

Een oud-Leeuwardense die na 30 jaar weer in de stad is komen wonen, klaagde over het aantal straatnaambordjes. ,,Ik moet me weer opnieuw oriënteren, maar het valt me op hoe weinig er hangen.'' Voor wethouder Krol, lid van de straatnaamcommissie, was dit nieuw. ,,Maar in het eerstvolgende overleg zullen we er aandacht aan besteden.''

Bezoeker Jan Hoekstra (,,ik ben hier geboren en getogen'') zei na afloop dat hij de avond positief had gevonden. ,,Het college steekt zijn nek uit. Dat doen ze niet overal.'' De opkomst viel Dales niet tegen. ,,Politici trekken doorgaans minder mensen op een gemiddelde avond'', zei hij tegen deze krant. ,,Leeuwarders kunnen hun stadsbestuur naderhand niet verwijten dat hun niet de kans is geboden met het college in debat te gaan.'' Een ,,nuttige avond'', concludeerde hij, ,,waarop weinig werd gezeurd.''

En de kritiek op de feestneusjes? ,,De beste spot is zelfspot. Jezelf niet te serieus nemen is goed voor de kwaliteit van het openbaar bestuur.''

    • Karin de Mik