Zang en dans van kalende mannen

Een avondje zang en dans. Die twee woorden doen de meeste mensen griezelen. En het zou nog erger zijn als de zanger aan het dansen slaat en de danser aan het zingen. Dat zoiets toch leuk kan worden, bewijzen de vals zingende danser Paul Selwyn Norton en de ongecoördineerd bewegende zanger/componist Theo Nijland in de voorstelling De finalisten. De twee heren delen de frustratie dat wat ze op het podium brengen, zang en dans, vervliegt waar je bij zit (,,we'll just fade away''). Dat steekt hen; ze verlangen naar iets eeuwigs als kunst in een museum.

Maar er zijn nog meer zaken die vervliegen: de tijd en de liefde. De twee heren worden een tikje ouder en blikken terug op het verleden en hun onvolledige liefdes. Nijland is de liefdesdichter wiens bundel zelfs in de ramsj onverkocht blijft, voor Norton valt als oudere danser het doek.

Onder leiding van regisseur Dirk Groeneveld echter, herscheppen ze hun eigen (droom-)wereld. De geruchtmakende scène uit Basic Instinct, de film van Paul Verhoeven waarin actrice Sharon Stone heel kort tussen haar benen laat kijken, wordt nagespeeld. Norton vertolkt Stone, Nijland ondervraagt `haar' als verdachte. Waarom wordt me niet helemaal duidelijk, maar bij wie de film kent wekt het een glimlach op.

De heren lijken nog het meest op het komisch aandoenlijke kunstenaarsduo Gilbert & George. Norton en Nijland rollebollen quasi onhandig over de vloer, veel sake drinkend want Nijland vertelt over zij liefde voor een vroegere geisha in Japan en Norton herinnert zich al dansend discomeisje Kathy. Die twee verhalen vallen uiteindelijk samen, terwijl de heren zich ongeveer in elkaars armen vleien.

De finalisten is een sympathieke, kleine voorstelling die vooral heren met een midlife crisis in aantocht zal bevallen. De soft jazz van Nijland roept het sentiment van lang voorbije nachtlevens op, de balleteske bewegingen van Norton zijn even herkenbaar als sierlijk en het vleugje cabareteske humor geeft het allemaal de juiste portie Weltschmerz.

Geen kunst met een grote K, maar wel dat heerlijk sympathieke avondje valse zang en wiebelige dans.

Voorstelling: De finalisten. Zang & dans: Paul Selwyn Norton en Theo Nijland. Regie Dirk Groeneveld. Gezien 11/10 Bellevue Amsterdam. Toernee t/m 29/12. Inl: 030-2313416.