Vlaar maakt zijn debuut in basis Oranje

Ron Vlaar debuteert vanavond vrijwel zeker als basisspeler in het Nederlands elftal. De reserve van AZ vervangt tegen Macedonië de licht geblesseerde centrale verdediger Khalid Boulahrouz. Robin van Persie is de vermoedelijke invaller voor de licht geblesseerde linksbuiten Arjen Robben.

Nigel de Jong vervangt als rechtsback de geschorste Jan Kromkamp.

Nederland is door de 2-0 zege op Tsjechië sinds zaterdag zeker van deelname aan het WK in Duitsland. Het laatste kwalificatieduel tegen Macedonië is niet meer van belang. Spelers en trainers willen zich revancheren voor het 2-2 gelijkspel tegen dezelfde tegenstander in oktober vorig jaar. In Skopje leed Oranje toen het enige puntenverlies in de hele voorronde.

Vlaar droeg gisteren op de training in Katwijk een hesje tijdens het afsluitende partijtje. De reserve van AZ ging er daarom vanuit dat hij in het basiselftal staat tegen Macedonië. Bondscoach Marco van Basten wilde de opstelling gisteren nog niet prijsgeven. Hij roemde de snelle en sterke ontwikkeling van de jonge international, die deze zomer indruk maakte bij het WK jeugd.

De 20-jarige Vlaar kreeg zaterdag als invaller tegen Tsjechië na de pauze voor het eerst speeltijd in het grote Oranje. Hij bleef goed op de been tegen de gevaarlijkste aanvaller Milan Baros. De fysiek sterke en tweebenige mandekker speelt vanavond als centrale verdediger met zijn clubgenoot Barry Opdam.

Vlaar komt bij de Alkmaarse ploeg weinig in actie. Hij raakte in de voorbereiding geblesseerd en speelde na zijn rentree twee wedstrijden voor de koploper in de eredivisie. Beide keren verloor AZ, dat de beschikking heeft over een handvol goede mandekkers. ,,Wat bij AZ gebeurt, kan ik goed van me afzetten. Ik ben altijd scherp, ook als ik op de bank zit.''

Van Basten beloofde voor vanavond een aantrekkelijk duel en ontkende dat zijn internationals niet gemotiveerd zouden zijn. ,,We hebben tegen Macedonië wat recht te zetten en moeten waken voor een feeststemming. Het wordt alleen een leuke avond als er goed gevoetbald wordt'', zei de bondscoach die na de plaatsing voor het WK persoonlijk werd gefeliciteerd door premier Jan Peter Balkenende en via via ook gelukwensen kreeg van zijn voorganger Dick Advocaat.

De huidige bondscoach ontkende dat hij revanchegevoelens koestert naar aanleiding van zijn enige en mislukte WK in 1990. Toernooifavoriet Nederland werd toen tijdens de eindronde in Italië in de achtste finales na drie gelijke spelen en één nederlaag roemloos uitgeschakeld. In de voorbereiding op het wereldkampioenschap speelt Oranje op 12 november een oefenduel tegen Italië.

Van Basten zei gisteren wel dat we ,,van de toen gemaakte fouten moeten leren''. Volgens hem was de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) destijds mede debet aan het sportieve debacle. ,,De spelers moeten alleen met voetballen bezig zijn en niet met randzaken. En de coach moet niet vlak voor het toernooi aan de kant worden gezet'', refereerde hij met gevoel voor ironie aan het tussentijdse ontslag van de toenmalige bondscoach Thijs Libregts.