`Terreurdreiging New York uit onbetrouwbare bron'

De terreurdreiging over een op handen zijnde aanslag in de metro van de Amerikaanse stad New York was fout en kwam van een onbetrouwbare bron. Dat meldden gisteren Amerikaanse televisiezenders.

Burgemeester Michael Bloomberg en politiefunctionarissen trokken de berichtgeving onmiddellijk in twijfel. De terreurdreiging leidde er vorige week vrijdag toe dat de politiekorpsen van de stad in verhoogde staat van paraatheid werden gebracht. Bagage van passagiers in de metro werd onderzocht en een deel van Penn Station werd afgesloten na de vondst van een frisdrankfles met een verdachte inhoud. De fles bleek later schoonmaakmiddel te bevatten.

Nieuwszender CNN meldde gisteren echter dat de informatie over de terreuraanslag afkomstig was van een onbetrouwbare Iraakse informant. Regeringsfunctionarissen vertelden, op voorwaarde van anonimiteit, dat tijdens een ondervraging met leugendetector drie Al-Qaedaleden die van de aanslag af zouden weten en vorige week in Irak werden gearresteerd, niets van een plan wisten.

De bron had volgens zijn contacten bij de inlichtingendienst van het ministerie van Defensie (DIA) al acht van de 15 keer goede informatie had gegeven. Zijn foute informatie ging in alle gevallen om aanslagen buiten Irak. ,,Het proces is niet onfeilbaar'', aldus een van zijn contacten in de Los Angeles Times. ,,Het [zijn verhaal] lijkt nu te desintegreren. De man verzon iets waarvan hij dacht dat we het wilden horen.''

De terreurdreiging, die volgens burgemeester Bloomberg `geloofwaardig' was, werd vorige week door overheidsfunctionarissen en FBI-agenten in Washington al ,,specifiek, maar onbetrouwbaar'' genoemd. Politiecommissaris Kelly zei gisteren echter dat de reactie van New York niet buitenproportioneel was geweest. ,,We volgden de juiste procedures'', aldus de politiechef.

Het is niet de eerste maal dat een Iraakse informant de VS weinig betrouwbare informatie verschaft. De DIA concludeerde na de Amerikaanse invasie in Irak dat overgelopen Irakezen, onder wie leden van het Iraaks Nationaal Congres als Ahmed Chalabi, nauwelijks waardevolle informatie gaven. Een van hen, die beweerde dat Saddam Hussein verplaatsbare laboratoria voor biologische wapens had, bleek een fantast.

Uit onderzoek van persbureau Knight Ridder bleek eerder dit jaar dat deze informanten nog wel steeds worden betaald. Het Pentagon geeft dit jaar tussen de drie en vier miljoen dollar aan hen uit.