Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de vraag hoe lang de aftrek van de hypotheekrente nog houdbaar is. De hypotheekrente die we met zijn allen aftrekken van de belasting, kost de Nederlandse staat ieder jaar 10,5 miljard euro. Verder zijn bij het Belgische Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding veel klachten binnengekomen over de nieuwe cd van Raymond van het Groenewoud. Is hij een racist? Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage uit Den Haag over de buurtbewoners van het Laakkwartier en de prostituees die van de tippelzone moeten verdwijnen. Verder een persoonlijke reportage van Salam Pax, Bagdad-blogger die wereldberoemd werd met zijn internetdagboek tijdens de oorlog in Irak. Hoe moet het verder met zijn land en zal de grondwet eenheid en rust brengen? Ook aandacht voor de aardbeving in Pakistan. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage uit Den Haag over de gemeentelijke aanpak van vervuilde huizen en een gesprek met Kamerlid voor de LPF Mat Herben over vernieuwingen in de politiek en zijn boek over vrijdenken en religie. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Een dollar per dag: De sterkste schakel. Slot van een serie internationale documentaires over de betekenis van armoede. In de sloppenwijken van Kaapstad is de strijd gaande om de gezondheidszorg beschikbaar te maken voor iedereen. Het verliezen van een arts of leraar heeft grote gevolgen voor de rest van de bevolking. Mensen uit alle lagen van de bevolking proberen op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan het bestrijden van armoede, ziekte en taboes. Ned.3, 21.00-22.00u.

Profiel: Elena in Wonderland. Portret van de 27-jarige uitvindster van maatschappelijke projecten Elena Simons. In haar boek Pret met moslims pakte ze lastige moslims aan en liet zien hoe je lol in plaats van ruzie met elkaar maakt. En met uitkeringsgerechtigden en een mand vol geschenken bezocht ze rijke bewoners van Bloemendaal om ze te bedanken voor hun gulle bijdrage aan de belastingdienst. Vorig jaar op 5 december 2004, na de moord op Theo van Gogh, vulde ze de schoenen van moskee-gangers met sinterklaas-cadeautjes. Haar laatste project is de `burgerbuddy' waarmee ze burgers aan een ambtenaar of politicus wil koppelen om de kloof tussen politiek en samenleving te overbruggen. Ned.1, 22.50-23.30u.

Bewogen leven: Prostitutie achter de sluier. Portretten van twee Iraanse vrouwen Minna en Fariba die het als drugsverslaafde prostituees in de Iraanse maatschappij met de dubbele moraal erg moeilijk hebben. België 2 (Canvas), 23.00-24.00u.

Close-up: Het spoor van de mummie. Duizenden jaren lang zijn Egyptische mummies misbruikt. Ze werden vermalen tot verf, vernietigd om tot medicijn te worden verwerkt of publiekelijk van hun windsels ontdaan. Het is een wonder dat sommigen nog altijd intact zijn. De mummie van Anchhor is een van de zeldzame mummies die intact is gebleven. Wij volgen zijn spoor in leven en dood. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is op dit moment een tentoonstelling te zien over het onderzoek aan de mummie. Ned.1, 23.30-0.35u.

Late lessons from early warnings. Eerste deel van een vierluik over mens, milieu en ontwikkeling. Vanavond gaat het over lood waarvan in de jaren twintig van de vorige eeuw al bekend was dat het giftig, gevaarlijk en schadelijk voor kinderen is. Ned.3, 23.55-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Gesprekken met de humorist Herman Koch van Jiskefet over zijn nieuwe boek Denken aan Bruce Kennedy. Verder aandacht voor de film Masterclass van de cabaretier Hans Teeuwen met acteur Peer Mascini. De studenten die een belangrijke rol spelen in de film, vertellen over hun ervaringen. Ned.3, 19.00-19.55u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn oud-voetballer Michel Boerebach en Trouw-journalist Rob Pietersen. Zij praten over het boek Nooit meer zaterdag dat zij samen schreven over het auto-ongeluk medio 2003 waarbij de oud-voetballer zijn twee zoontjes, Lesley (12) en Sven (9) verloor. En de Nederlandse band Werring van twee Groningse broers die een platencontract in Amerika heeft. Talpa, 22.30-23.35u.

AMUSEMENT

Grazend Nederland. Tweede deel van een 8-delige serie over de eetgewoontes in Nederland. Vanavond gaat het over de varkenswang en de pauwenborst. De varkenswang schijnt volgens sommigen het lekkerste deel van de varkenskop te zijn terwijl de gebraden pauwenborst nergens naar smaakt en van de menukaart is verdwenen. Ned.3, 19.55-20.25u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit de Arena in Amsterdam van het WK-kwalificatieduel tussen het Nederlands elftal het nationale team van Macedonië. Later op de avond een samenvatting op Nederland 3 in Sportjournaal. SBS6, 18.55-22.30u. en Ned.3, 22.30-22.55u.

DIGITALE KANALEN

Bono over armoede. In het VPRO-programma Tegenlicht liet U2-zanger Bono zijn licht schijnen over het probleem van armoede en schuldenlast in de wereld. De Britse econome Noreena Hertz sprak hem backstage bij zijn concert in het Zweedse Göteborg. Het gehele interview is op de site van Tegenlicht te zien.

www.vpro.nl/programma/tegenlicht/